Olej kokosowy

5 maja 2016, URODA & MEDYCYNA ESTETYCZNA Patrycja Deja
Olej kokosowy

Olej kokosowy przez lata niedoceniany obecnie ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej i kosmetologii. Do największych jego zalet można zaliczyć:



2

- stosowany w codziennej diecie nie odkłada się w organizmie zamieniając się w energię;

- jako tłuszcz nasycony o wyjątkowych właściwościach pomaga spalić istniejącą już tkankę tłuszczową;

- spożywany regularnie w codziennej diecie wspomaga pracę mózgu;

- wspomaga gojenie ran poprzez przyspieszenie wzrostu odbudowy nabłonka i naskórka, przyspiesza gojenie poparzeń, a w szczególności ran będących efektem oparzenia;

- posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, może więc wpierać leczenie farmakologiczne, jednak w przypadku poważnych schorzeń i wysokiej temperatury nie zastępuje go;

- działa łagodząco na wrzody żołądka.

Olej kokosowy oprócz licznych właściwości leczniczych ma również zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Aby zapobiec poparzeniu słonecznemu, zamiast mocnego filtra można posmarować eksponowane na słońcu części ciała olejem kokosowym, ma też zbawienny wpływ na zniszczone i spalone licznymi zabiegami farbowania, prostowania i kręcenia włosy.

 

Olej kokosowy na odchudzanie

Olej kokosowy jest tak zwanym "tłuszczem dobrym", który po pierwsze nie odkłada się w organizmie w postaci znienawidzonej przez większość osób tkanki tłuszczowej, ponadto zaraz po spożyciu zamienia się w dodatkowy zastrzyk energii, który jest bardzo potrzebny osobom na dietach odchudzających i podczas ćwiczeń pomagających spalić zalegające w organizmie komórki tłuszczowe. Potrawy wzbogacone olejem kokosowym są bardziej sycące, a dostarczona do organizmu porcja energii starcza na dłużej, w praktyce oznacza to, iż kolejną zaleta oleju kokosowego jest zmniejszenie łaknienia.

 

Olej kokosowy na obniżenie cholesterolu

Brazylijscy naukowcy prowadzący badanie na dwóch grupach kobiet, z których jedna włączyła do regularnej diety olej kokosowy, a druga przebywał na identycznej diecie, w której olej kokosowy został zastąpiony innym tłuszczem. Po kilku tygodniach okazało się, że u kobiet spożywających regularnie olej kokosowy poziom dobrego cholesterolu znacznie wzrósł, zaś złego obniżył się. Ponadto odnotowano wśród kobiet z pierwszej grupy spadek BMI i ogólną poprawę samopoczucia.

 

Olej kokosowy na cukrzycę

Badania dowodzą, że systematycznie pożywany olej kokosowy reguluje proces wydzielania insuliny pomagając utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jest więc wskazany w codziennej diecie osób zmagających się z cukrzycą, a także ludzi w grupie podwyższonego ryzyka, do której zgodnie z najnowszymi statystykami należy aż 40% polskiego społeczeństwa. Za osoby narażone na cukrzycę  uważa się głównie te z nadwagą. Zbawienna moc oleju kokosowego polega w tym wypadku na przetwarzaniu posiłków z dodatkiem tego tłuszczu w energię i przyspieszeniu metabolizmu pomagającego spalić zalegającą od dawna tkankę tłuszczową, ponadto olej kokosowy zapobiega odporności na insulinę.


Olej kokosowy zwalcza wirusy, bakterie i grzyby

Olej kokosowy dzięki zawartości kwasu laurowego ma działanie antybakteryjne, grzybobójcze i przeciw wirusowe, co oznacza że jest naturalnym antybiotykiem. Irlandzcy naukowcy twierdzą, iż regularne spożywanie oleju kokosowego może zapobiegać próchnicy, a także pomaga w zwalczeniu gronkowca złocistego, a odpowiednio spreparowany  olej jest zdolny do zwalczania opryszczki, odry, różyczki, a nawet HIV. Medycyna pokłada wielkie nadzieje w leczniczym działaniu oleju kokosowego, którego badanie trwa nieprzerwanie od wielu lat.

 

Odżywka na suche i zniszczone włosy:

-  2 łyżki oleju kokosowego należy wymieszać z witaminą C, lub sokiem z cytryny i nałożyć na włosy wmasowując w każde pasmo od nasady aż po końce, a następnie w skórę głowy. Odżywkę należy pozostawić na włosach przez około 2 godziny, a następnie dokładnie umyć głowę szamponem. Kuracja kokosowa stosowana raz w miesiącu sprawi, że włosy będą mocne, gładkie i lśniące.

 

Olej kokosowy w codziennej diecie

Olejem kokosowym można zastąpić tradycyjne tłuszcze, a nawet smarować nim pieczywo, czy dodawać do deserów, wystarczy zmiana przyzwyczajeń, która często ma zbawienny wpływ na organizmy całej rodziny.