Łamliwość paznokci - o czym świadczy i jak radzić sobie z problemem

29 września 2016, URODA & MEDYCYNA ESTETYCZNA Anna Serwatkiewicz
Łamliwość paznokci - o czym świadczy i jak radzić sobie z problemem

Słabe i łamliwe paznokcie mogą odzwierciedlać ogólny stan całego organizmu, bądź braki odpowiednich składników w diecie. Mogą być też skutkiem nadmiernego wpływu czynników zewnętrznych (lakiery, piłowanie, kleje). Właściwa pielęgnacja może przywrócić zdrowie paznokci, wzmocnić je, a także zlikwidować lub w znacznym stopniu ograniczyć łamliwość i zaistniałe zmiany.



2

Budowa i wygląd paznokcia

Paznokcie są rogowymi wytworami naskórka. Zbudowane są z macierzy, wału paznokciowego, obrąbka, obłączka, płytki paznokciowej i hyponychium. Pokrywając grzbietową cześć opuszek palców spełniają funkcję ochronna oraz pomagają zwiększyć precyzję ruchów palców. Prawidłowo rozwinięte i zdrowe paznokcie mają lekko różowe zabarwienie, lśniąca i gładką powierzchnię oraz elastyczną płytkę o grubości 0,5-0,7 mm o lekkim zakrzywieniu. Najczęściej paznokieć przyrasta o około 0,1 mm na dobę, zależy to jednak od wielu czynników. Znacznie szybciej proces ten zachodzi u mężczyzn niż u kobiet, a także u dzieci, osób młodych i kobiet w ciąży. Paznokcie rosną także znacznie szybciej na ręce dominującej i środkowym palcu. Intensywniejszy ich wzrost odnotowuje się w okresie letnim.

Przyczyny łamliwości paznokci

Powodów kruchości i niszczenia paznokci może być wiele. Popularne paznokcie żelowe oraz akrylowe powodują tratowanie płytki paznokciowej środkami wpływającymi niekorzystnie na jej trwałość i elastyczność. Żywice epoksydowe i fenol, zwykle stanowiące składnik klejów do paznokci i lakierów, mogą doprowadzić do odklejanie się płytki. Z kolei nieumiejętnie nałożone tipsy mogą być przyczyną wtórnych infekcji o podłożu bakteryjnym lub grzybiczym. Niejednokrotnie zabiegi na paznokciach wymagają spiłowywania płytki paznokciowej lub jej zeszlifowania w celu nałożenia żelu, akrylu lub przyklejenia sztucznego paznokcia. Sprężystość i trwałość paznokcia zostaje w ten sposób osłabiona. Dodatkowo wszelkiego rodzaju zmywacze oraz środki zawierające aceton wpływają niekorzystnie na stan paznokci. Podobnie praca z rozpuszczalnikami, detergentami i substancjami czyszczącymi bez odpowiedniej ochrony naraża skórę rąk i paznokcie na liczne uszkodzenia i utratę ich zdrowego wyglądu i naturalnych własności. Substancje te powodują osłabienie paznokci i zwiększają kruchość i łamliwość.

Słabe paznokcie mogą być także oznaką niedoboru witamin i soli mineralnych. Wśród nich szczególnie ważne są magnez i krzem, wapń, żelazo, cynk, a także witamina B i E. Jałowa i niezbilansowana dieta może przyczynić się zatem do osłabienia rogowych wytworów naskórka, do których zaliczane są nie tylko paznokcie, ale także włosy.

Jak przywrócić paznokciom zdrowy wygląd i twardość?

Kruchość i łamliwość paznokci może zostać przezwyciężona z udziałem zdrowej i bogatej w składniki odżywcze diety. Jadłospis powinien zatem cechować się różnorodnością. Codzienną dietę warto wzbogacić w witaminę E występującą w olejach roślinnych, orzechach, roślinach strączkowych oraz mięsie. Z kolei by zadbać o przywrócenie sprężystości paznokci zaleca się zwiększenie spożycia żelatyny zawartej w popularnych żelkach, galaretkach oraz dżemach. Inną ważną dla prawidłowego wzrostu i odżywienia paznokci witaminą jest witamina B. Obficie występuje ona szczególnie w orzechach ziemnych, soczewicy, żółtku jaj, sardynkach, wątrobie, bananach i kalafiorze, a także ciemnozielonych warzywach: fasoli szparagowej, ogórkach, cukinii. Pierwiastkiem szczególnie istotnym dla zdrowych paznokci jest żelazo. Warunkuje ono nie tylko twardość paznokcia, ale także zapobiega rozdwajaniu. Występuje w sporych ilościach w czerwonym mięsie, szpinaku, brokułach, zielonym groszku i szparagach. Codzienna dieta powinna być również bogata w wapń, którego doskonałym źródłem są produkty mleczne. Dobrym sposobem na uzupełnienie niedoborów krzemu, magnezu i cynku są gotowe kuracje witaminowe, ale warto pokusić się o picie naparów ze skrzypu polnego, bogatego we wszystkie te składniki mineralne.

Poza prowadzeniem odpowiedniego sposobu odżywiania warto pamiętać, by przeciwdziałać szkodliwemu wpływowi czynników zewnętrznych. W przypadku kontaktu z detergentami i rozpuszczalnikami zawsze nakładać rękawiczki ochronne. Dłonie należy tez chronić przed nadmiernym wpływem wody, zimna i mrozu.

Do skracania paznokci najlepiej wykorzystać pilnik. Najlepiej używać w tym celu pilników drobnoziarnistych kryształowych, szklanych lub papierowych. Powierzchnia ścierna tych typów pilników uszczelnia krawędź paznokcia, zapobiegając jej rozdwajaniu. Skracanie paznokci z użyciem cążek i nożyczek może doprowadzić do odkształceń i powodować kruchość in łamliwość.

Domowe sposoby

Kruchość i łamliwość paznokci można leczyć stosując zabiegi w domowym zaciszu. Warto wcierać w paznokcie oleje roślinne (np. lej z oliwek). Można podobny zabieg wykonać z udziałem masła klarowanego. Zaleca się również kąpiel dłoni w ciepłe oliwie, do której warto dolać kilka kropel olejku rozmarynowego. Warto także pamiętać o odpowiednim nawilżaniu skóry rąk i paznokci z użyciem odpowiednich kremów, których szeroki wybór jest dostępny na rynku. W domowych warunkach można także korzystać z gotowych odżywek do paznokci, które zawierają wyciągi i substancje wspomagające zdrowy wzrost i wzmocnienie płytki.