Miód i jego wszystkie zalety

9 grudnia 2016, ZDROWIE & ODŻYWIANIE Natalia Galus
Miód i jego wszystkie zalety

Ludzkość od setek lat fascynuje się fenomenem produktów pszczelich oraz ich wszechstronnego prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Najbardziej popularny wyrób pochodzący z pszczelej pasieki to bez wątpienia miód. Jest on uznawany za jedną z najbardziej niezwykłych substancji pochodzenia naturalnego. Posiada on nie tylko unikatową strukturę biochemiczną, ale przede wszystkim odznacza się niepowtarzalną, doskonałą przyswajalnością przez ludzkie ciało. W naturze występuje wiele rodzajów miodu różniących się od siebie właściwościami zdrowotnymi. Dzięki temu możemy wybrać ten typ miodu, który najbardziej odpowiada naszych potrzebom. Spektrum oddziaływania tego pszczelego specyfiku jest niezwykle szerokie - miód wpływa pozytywnie zarówno na naturalne mechanizmy odpornościowe, jak również łagodzi uporczywe objawy wielu schorzeń. Przyjrzyjmy się zatem najważniejszym atutom, jakimi odznacza się miód oraz jego cechom charakterystycznym.



2

 

Niespotykana struktura biochemiczna

W składzie miodu znajdują się przede wszystkim doskonale przyswajalne monosacharydy – glukozę i fruktozę - w bardzo wysokim stężeniu o właściwościach silnie higroskopijnych. Ponadto miód zawiera wiele cennych mikroelementów i składników mineralnych jak choćby żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor oraz witamin – C, PP, H, B1, B2 oraz B6. Wysokie stężenie enzymów, takich jak amylaza, fosfataza czy katalaza, odpowiedzialne jest za aktywację różnorodnych reakcji biochemicznych w całym ustroju oraz eliminowanie toksyn z organizmu. Za specyficzną, bursztynową barwę miodu odpowiada naturalny barwnik β-karoten, wywierający pozytywny wpływ na wzrok oraz wspomagający leczenie wszelkich chorób epidermy, takich jak egzema czy atopowe zapalenie skóry. Każdy rodzaj miodu posiada swój niepowtarzalny aromat, który uzależniony jest od tego, jakie rośliny zostały wykorzystane przez pszczoły podczas procesu jego wytwarzania. Unikatowa receptura miodu dopełniona została poprzez rutynę i inhibinę – składniki niezwykle efektywnie wzmacniające naturalną odporność organizmu, poprzez silne działanie bakteriobójcze. Niezależnie od pochodzenia, każdy typ miodu zawiera znaczne ilości pyłku roślinnego, z którym miały kontakt pszczoły podczas procesu zapylania kwiatów. To właśnie na podstawie rodzaju pyłku występującego w tej bursztynowej substancji możliwe jest precyzyjne określenie jej pochodzenia. Istnieją trzy zasadnicze grupy miodów, różniące się od siebie genezą powstania oraz właściwościami fizycznymi – miody nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe.

 

Poprawa odporności w okresie jesienno-zimowym

Jesienna plucha oraz zimowe niskie temperatury sprzyjają zwiększonej zachorowalności na wszelkiego rodzaju infekcje bakteryjne, oraz wirusowe. Aby w naturalny sposób wzmocnić naszą barierę immunologiczną, powinniśmy zaprzyjaźnić się z wszelkiego rodzaju produktami pochodzenia pszczelego, zaś w szczególności z miodami. Przede wszystkim, jak już wspomniałam, zawarte w nim inhibina oraz rutyna zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje, zanim jeszcze dojdzie do rozwinięcia się infekcji. W przypadku, gdy jednak zachorujemy i doskwierają nam nieprzyjemne dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych, miód pomoże w złagodzeniu uporczywych objawów. Sięgnijmy wówczas po miody nektarowe: wrzosowy, lipowy, akacjowy, oraz miody spadziowe ze spadzi iglastej. Gatunki te nie tylko zadziałają jak naturalny antybiotyk, zwalczając bakterie i wirusy odpowiedzialne za zachorowanie, ale oprócz tego złagodzą podrażnienia gardła oraz strun głosowych. Przy uciążliwym mokrym kaszlu, spożywanie kilku łyżek miodu dziennie przyniesie znaczną ulgę oraz ułatwi odkrztuszanie zalegającej w płucach wydzieliny. Jego właściwości przeciwzapalne przyśpieszą proces pełnego wyzdrowienia. Udowodniono także, że miód, w szczególności ten uzyskiwany ze spadzi iglastej, skutecznie łagodzi uporczywe objawy towarzyszące astmie oskrzelowej.

 

Mocne serce i zdrowe żyły

Miodem, który jest najbardziej ceniony przez osoby cierpiące na różnego rodzaju schorzenia ze strony układu krwionośnego, jest miód gryczany. W jego składzie znajdziemy najwyższe stężenie rutyny, która oczyszcza i odbudowuje od wewnątrz żyły, tętnice oraz drobne naczynia włosowate, a oprócz tego przyśpiesza gojenie się ran. Ponadto działanie wzmacniające serce oraz cały układ krwionośny wykazują także miody: wielokwiatowy i rzepakowy. Regularne spożywanie miodu rozszerza tętnice wieńcowe, zwiększając tym samym dopływ krwi do mięśnia sercowego oraz zapobiegając jego niedotlenieniu. Z tego powodu zalecane jest włączenie tego pszczelego produktu do codziennego jadłospisu osób cierpiących na chorobę wieńcową oraz obciążonych dużym zagrożeniem wystąpienia zawału serca. Ponadto miód obniża ciśnienie tętnicze krwi dzięki wysokiej zawartości acetylocholiny, magnezu oraz potasu, a dodatkowo hamuje odkładanie się nadmiaru frakcji „złego cholesterolu” LDL w świetle żył i tętnic, co w prosty sposób prowadzi do powstawania choroby miażdżycowej.

 

Szybsze trawienie oraz ulga przy chorobie wrzodowej

Jeżeli borykacie się z tzw. „syndromem leniwego jelita” i często zmagacie się z problemem uporczywych zaparć oraz ogólnym dyskomfortem ze strony układu pokarmowego, sięgnijcie po miód rzepakowy bądź spadziowy. Z kolei w przypadku występowania wrzodów żołądka i dwunastnicy, rekomendowane jest spożywanie miodu akacjowego. W jego składzie znajdują się duże stężenia fruktozy, glikozydów, a także izoflawonów, cenionych ze względu na swoje działanie wspomagające prawidłową regenerację błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy. Ponadto miód akacjowy mogą bez obaw spożywać diabetycy chorzy na cukrzycę typu 2. – jest to spowodowane niewielkim stężeniem glukozy przy jednoczesnej wysokiej zawartości fruktozy. Akacjowa odmiana tego pszczelego specyfiku wykazuje też dużą skuteczność, jeśli chodzi o naturalne zwalczanie często nawracającej nadkwasoty towarzyszącej refluksowi żołądkowo-przełykowemu. Wszystkie gatunki miodu zawierają w swoim składzie znaczne ilości choliny, która stymuluje wydzielanie żółci przez wątrobę oraz wzmaga produkcję soków trawiennych w żołądku.

 

Miód dla pięknej skóry oraz lśniących włosów

Od wielu lat miód stosowany był przez nasze babcie w domowej pielęgnacji włosów oraz skóry. Obecnie istnieje wiele profesjonalnych, drogeryjnych kosmetyków, które w swoim składzie zawierają ten wszechstronny pszczeli produkt. Jest on ceniony przede wszystkim ze względu na swoje działanie głęboko nawilżające oraz zmiękczające skórę. Miód skutecznie łagodzi wszelkie podrażnienia oraz dogłębnie odżywia nawet spierzchniętą, zrogowaciałą epidermę. Z kolei w formie dodatku do odżywek czy też maseczek do włosów, miód zapewni im niesamowitą gładkość oraz ułatwi rozczesywanie. Systematyczne wykorzystywanie miodu w pielęgnacji włosów spowoduje, że odzyskają one zdrowy blask oraz staną się na powrót mocne i odporne na uszkodzenia.

 

Nie da się zatem zaprzeczyć, że miód to substancja o niezwykle szerokim, niespotykanym wręcz spektrum zastosowania. Oprócz bezsprzecznych właściwości prozdrowotnych miód charakteryzuje się także niepowtarzalnym, łagodnym smakiem i może być z powodzeniem wykorzystywany jako zamiennik białego cukru do słodzenia gorących napojów oraz różnego rodzaju słodkości. Trudno znaleźć w przyrodzie inną całkowicie naturalną substancję, która cechowałaby się takimi walorami smakowymi, a jednocześnie tak wszechstronnie wpływa na ludzkie zdrowie. Zdecydowanie warto przekonać się do systematycznego jedzenia miodu, gdyż jest on nie tylko sprawdzonym panaceum na liczne dolegliwości, ale ponadto jego spożywanie to prawdziwa przyjemność.