Kategoria: ZDROWIE & ODŻYWIANIE

19 stycznia 2017
Dieta zdrowa dla serca Dieta zdrowa dla serca

Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Europie i na świecie. Zaliczmy do nich schorzenia związane z nadciśnieniem, poziomem cholesterolu, cukrzycą i paleniem. Spośród nich najczęstszymi przyczynami śmierci są choroba niedokrwienna serca i choroby naczyniowo-mózgowe. Z aktualnie dostępnych danych Eutostatu wyn...

12 stycznia 2017
Imbir - zdrowie z natury na jesień i zimę Imbir - zdrowie z natury na jesień i zimę

Imbir to przyprawa doceniana przez ludzi w różnych rejonach świata przez tysiąclecia. Prym wśród nich wiodą Azjaci, którzy nie wyobrażają sobie przygotowywania potraw bez niego. Jest także dla nich bezcenny w tak chętnie praktykowanej medycynie naturalnej, jako skuteczny środek w  łagodzeniu przebiegu przeziębień, bólu menstruacyjnego, mdłości, leczeniu o...

12 stycznia 2017
Borowina - właściwości lecznicze i kosmetyczne Borowina - właściwości lecznicze i kosmetyczne

Borowina to odmiana peloidu, czyli twór geologiczny, który w wyniku zmieszania z wodą tworzy rodzaj błota wykorzystywanego w zabiegach leczniczych, do okładów i kąpieli. Jest to bogaty w substancje odżywcze nieodwodniony torf, który powstaje w wyniku przetworzenia przez bakterie humifikujące. Zasoby borowiny na terenie środkowo-wschodniej części kontynent...

10 stycznia 2017
Awokado - właściwości zdrowotne oraz odżywcze Awokado - właściwości zdrowotne oraz odżywcze

Awokado to najtłustszy, a tym samym najbardziej kaloryczny z owoców dlatego często nazywany jest owocem maślanym. Nie należy jednak go unikać. Dzięki dużej zawartości tłuszczu powala na lepsze przyswajanie wielu związków i witamin pozytywnie wpływających na zdrowie człowieka. Z kolei zawarty w nim kwas oleinowy sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi, może prze...

10 stycznia 2017
Domowe sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie Domowe sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie

Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i gorszemu samopoczuciu. Ze względu na mniejszą niż w miesiącach letnich ilość słońca większość ludzi odczuwa zmęczenie, przygnębienie, ospałość i niechęć do aktywności fizycznej.  W takich warunkach odporność organizmu może ulec osłabieniu, a stąd już tylko krok do infekcji.   Lepiej zapobiegać niż leczyć – spo...

9 grudnia 2016
Miód i jego wszystkie zalety Miód i jego wszystkie zalety

Ludzkość od setek lat fascynuje się fenomenem produktów pszczelich oraz ich wszechstronnego prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Najbardziej popularny wyrób pochodzący z pszczelej pasieki to bez wątpienia miód. Jest on uznawany za jedną z najbardziej niezwykłych substancji pochodzenia naturalnego. Posiada on nie tylko unikatową strukturę biochemiczną, ale przede...

8 grudnia 2016
Dlaczego warto codziennie jeść ryby? Dlaczego warto codziennie jeść ryby?

Wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach wskazywało na to, że Polacy spożywają zdecydowanie za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tymczasem NNKT, czyli właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią niezwykle ważną rolę w wielu różnorodnych procesach fizjologicznych zachodzących w ludzkim organizmie. Niestety, ciało ludzkie samo nie jest w stanie ich wypro...

5 grudnia 2016
Dieta w chorobach tarczycy Dieta w chorobach tarczycy

Tarczyca to z pozoru niepozorny narząd - ma stosunkowo niewielkie rozmiary i nigdy nie boli. Może to sprawiać mylne wrażenie, że organ ten nie należy do tych, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Tymczasem w rzeczywistości sytuacja wygląda zupełnie inaczej – tarczyca, produkując hormony regulujące pracę całego ludzkiego ciała, pełni bezsprzecznie nie...

5 grudnia 2016
Źródła witaminy C Źródła witaminy C

Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy (łac. acidum ascorbicum) to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada właściwości przeciwutleniające. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest jej w stanie samodzielnie wytworzyć musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Właściwości witaminy C Kwas askorbinowy odgrywa istotną...

5 grudnia 2016
Żywokost lekarski - siła z natury dla zdrowia kości Żywokost lekarski - siła z natury dla zdrowia kości

Żywokost lekarski (kosztywał) to bylina stosowana już w pradawnych czasach, dziś trochę zapomniana, choć niesłusznie, gdyż pospolicie występuje na terenie Polski. Można go spotkać między innymi w mokrych rowach, na łąkach nad strumykami i brzegami wód i dzięki kłączą bardzo szybko się rozrasta. Właściwości kosztywału pozwalają z powodzeniem leczyć wiele problemów zdrow...

2 grudnia 2016
Zdrowe i smaczne zamienniki białego cukru Zdrowe i smaczne zamienniki białego cukru

W ostatnich latach znacząco wzrosła świadomość społeczeństwa odnośnie szkodliwego oddziaływania białego cukru na ludzki organizm. Ten wciąż najpopularniejszy i najtańszy środek słodzący możemy znaleźć w bardzo wielu produktach spożywczych – nie tylko w słodyczach, płatkach śniadaniowych czy gazowanych napojach, ale również w pieczywie, keczupie, gotowych sosach, przyprawach ...

5 października 2016
Kwas foliowy i jego właściwości Kwas foliowy i jego właściwości

Kwas foliowy (folacyna, witamina M) to jeden z folianów znanych pod nazwą witaminy B9. Jest on najbardziej stabilną formą folianów, dlatego często wykorzystywany jest jako składnik suplementów diety. Jest potrzebny każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak znaczna większość z nas może cierpieć na jego niedobór, który może mieć...

4 października 2016
Właściwości kapusty kiszonej Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona (kwaszona) to typowa polska potrawa, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza procesom fermentacji z udziałem szczepów bakterii, jak Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po wcześniejszym zasoleniu. Była już znana w starożytności, gdzie wykorzystywano ją w leczeniu kaszlu, chorób płuc, stawów, wrzodów żołądka i dwunas...

3 października 2016
Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada zazwyczaj zawiera od 70 do 99% kakao, jest niemal całkowicie czarna i po spożyciu pozostawia w ustach cierpki, gorzkawy posmak. Czasem trudno przyzwyczaić się do tego nietypowego smaku, jednak koneserzy uważają, że nie ma on sobie równych. Gorzka czekolada to nie tylko smaczna przekąska, wyśmienity dodatek do deserów oraz wyborny smak. Posiada wiele właściw...

30 września 2016
Orzechy i ich wartości odżywcze Orzechy i ich wartości odżywcze

Orzechy często są uznawane są za bardzo dobrą przekąskę i dobry zamiennik dla chipsów i chrupek. Pomimo swojej stosunkowo wysokiej wartości kalorycznej stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów i posiadają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Są nasionami i jako takie, niosą w sobie iskrę życia, potencjał dorodnej, silnej rośliny. Dobroczynne źr&oacut...

13 lipca 2016
Rukiew wodna - roślina o niepospolitych właściwościach Rukiew wodna - roślina o niepospolitych właściwościach

Rukiew wodna to roślina, która znana była już starożytnym, a jej właściwości doceniał sam Hipokretes lecząc swoich pacjentów. W Polsce występuje obficie i pospolicie na terenach podmokłych, nadrzecznych, wśród łąk w zachodniej części kraju, lecz nawet w tych rejonach jest stosunkowo rzadko wykorzystywana. Niewielu z nas chociażby rozpoznaje tę roślinę, a jeszcze...

13 lipca 2016
Seler - niedocenione źródło zdrowia Seler - niedocenione źródło zdrowia

Seler posiada mnóstw wartości odżywczych a także wartości smakowe, dzięki którym nadaje wyrazistszy smak potrawom. Ułatwia trawienie i wpływa na oczyszczanie organizmu. Wspomaga układ nerwowy, kostny, pokarmowy, jak również kuracje odchudzające. Warzywo pełne zdrowia Chociaż smak selera może tego nie sugerować, zawiera on nawet do dwóch razy więcej witam...

12 lipca 2016
Zdrowe przekąski w miejsce słodyczy Zdrowe przekąski w miejsce słodyczy

Często, kiedy  odczuwamy głód sięgamy po opakowanie ciastek, chipsów, batonika lub czekoladę. Chwilowo zaspakajają potrzebę jedzenia, jednak zazwyczaj ich wartość kaloryczna przekracza rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu na pokarm w danym momencie. Dodatkowo, gotowe produkty spożywcze zakupione w sklepie (zwłaszcza słodycze i solone przekąski) niejednokrotnie zawiera...

12 lipca 2016
Zdrowy sen Zdrowy sen

Higiena snu to zbiór czynności i zasad, których wdrożenie w życie poprawia jego jakość. Wdrożenie w życie kilku prostych zasad może przynieść wymierne rezultaty już w krótkim czasie od ich zastosowania, dlatego warto przyjrzeć się własnym zachowaniom i przyzwyczajeniom związanych z nocnym odpoczynkiem, gdyż modyfikacja niektórych z nich może prz...

30 maja 2016
Jak zabezpieczyć się przed grypą? Jak zabezpieczyć się przed grypą?

Grypa to zakażenie układu oddechowego wywołane przez wirusa grypy. Zakażenie przenoszone jest drogą kropelkową podczas kaszlu lub kichania, a także poprzez dotknięcie zakażonej powierzchni lub podanie ręki. Wirus, po dostaniu się do górnych lub dolnych dróg oddechowych, namnaża się w komórkach nabłonkowych i wywołuje reakcję zapalną. Do czynników ryzyka zac...

1  2    >