Kategoria: ZDROWIE & ODŻYWIANIE

13 listopada 2017
Zapalenie zatok: przyczyny, objawy i leczenie Zapalenie zatok: przyczyny, objawy i leczenie

Zapalenie zatok niestety jest bardzo późno prawidło diagnozowane, a często przez wiele lat w ogóle nie leczone, gdyż niektórzy nie zdają sobie sprawy co tak naprawdę im dolega.  Bardzo często zapaleniu zatok towarzyszą inne dolegliwości i to właśnie je leczymy. Tak więc pozbywamy się objawów nie przyczyny. Dzieje się tak dlatego, że zapalenie jest wywoływ...

6 listopada 2017
Hinduski masaż głowy Hinduski masaż głowy

Hinduski masaż głowy jest stosowany od 1000 lat i bardzo skutecznie łagodzi również dolegliwości, jest wyjątkowo skuteczny w walce ze stresem i jego objawami. W Indiach masaż głowy i karku jest powszechnie stosowany od 1000 lat, łagodząc skutki stresu, niewłaściwej diety, czy innych problemów zdrowotnych. Na czym polega jego sekret ? Hindusi już wiele lat temu odkryli miejs...

6 listopada 2017
100 dni płaczu - czyli kolka niemowlęca 100 dni płaczu - czyli kolka niemowlęca

Co to jest kolka? Kolka niemowlęca nie jest chorobą, a zaburzeniem (zespołem objawów) nie mającym żadnego wpływu na rozwój i dalsze życie dziecka. Kolka występuje najczęściej pomiędzy 3 tygodniem, a 5 miesiącem życia, nie wymaga specjalistycznego leczenia, a jej zdiagnozowanie polega jedynie na obserwacji dziecka. O kolce niemowlęcej możemy mówić kiedy: - dotyc...

3 listopada 2017
Paradontoza chorobą cywilizacyjną Paradontoza chorobą cywilizacyjną

Paradontoza jest obecnie uznawana za chorobę społeczną, a nawet cywilizacyjną, gdyż cierpi na nią około 40% dzieci i młodzieży i ponad 50% osób dorosłych. Obecnie zapalenie przyzębia, czyli paradontoza jest uleczalna i nie oznacza utraty zębów. Specjaliści zajmujący się leczeniem tego schorzenia czyli paradontolodzy są w stanie uratować nawet już ruszające się zęby. &nbs...

2 listopada 2017
Objawy spadku odporności Objawy spadku odporności

Organizm ludzki działa jak dobrze zarządzana firma, kiedy nie dzieje się nic złego najczęściej zapominamy, o tym jak ważna jest profilaktyka i zdrowy tryb życia i nic w tym dziwnego jeśli czujemy się dobrze i mamy wrażenie, że możemy przenosić góry, nie w głowie nam witaminy, codzienna gimnastyka, czy profilaktyczne badania. Tym bardziej, że zanim nasz system immunologiczny przest...

20 października 2017
Olej Tamanu Olej Tamanu

Drzewo Tamanu rośnie w klimacie tropikalnym, pestki jego owoców są bardzo bogate w gęsty olej o mocno gorzkim zapachu, który jest tłoczony na zimno, by zachował jak najwięcej właściwości, a najlepszy to oczywiście ten z pierwszego tłoczenia. Olej Tamanu zapachem przypomina polski lubczyk, jest bardzo gęsty i zabarwiony na brązowo, ma szerokie zastosowanie w kosmetologii, le...

17 października 2017
Katar - prosta droga do zapalenia oskrzeli Katar - prosta droga do zapalenia oskrzeli

Nieżyt nosa, czyli mówiąc potocznie katar jest to nadmierne wytwarzanie wydzieliny przez tkanki i naczynia krwionośne, która spływa po tylnej ściance gardła i może być przyczyną późniejszych infekcji, dlatego bez względu na przyczynę kataru bardzo ważne jest częste oczyszczanie nosa z wydzieliny. Do najczęściej spotykanych powodów nieżytu nosa należą: - prz...

19 stycznia 2017
Dieta zdrowa dla serca Dieta zdrowa dla serca

Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Europie i na świecie. Zaliczmy do nich schorzenia związane z nadciśnieniem, poziomem cholesterolu, cukrzycą i paleniem. Spośród nich najczęstszymi przyczynami śmierci są choroba niedokrwienna serca i choroby naczyniowo-mózgowe. Z aktualnie dostępnych danych Eutostatu wyn...

12 stycznia 2017
Imbir - zdrowie z natury na jesień i zimę Imbir - zdrowie z natury na jesień i zimę

Imbir to przyprawa doceniana przez ludzi w różnych rejonach świata przez tysiąclecia. Prym wśród nich wiodą Azjaci, którzy nie wyobrażają sobie przygotowywania potraw bez niego. Jest także dla nich bezcenny w tak chętnie praktykowanej medycynie naturalnej, jako skuteczny środek w  łagodzeniu przebiegu przeziębień, bólu menstruacyjnego, mdłości, leczeniu o...

12 stycznia 2017
Borowina - właściwości lecznicze i kosmetyczne Borowina - właściwości lecznicze i kosmetyczne

Borowina to odmiana peloidu, czyli twór geologiczny, który w wyniku zmieszania z wodą tworzy rodzaj błota wykorzystywanego w zabiegach leczniczych, do okładów i kąpieli. Jest to bogaty w substancje odżywcze nieodwodniony torf, który powstaje w wyniku przetworzenia przez bakterie humifikujące. Zasoby borowiny na terenie środkowo-wschodniej części kontynent...

10 stycznia 2017
Awokado - właściwości zdrowotne oraz odżywcze Awokado - właściwości zdrowotne oraz odżywcze

Awokado to najtłustszy, a tym samym najbardziej kaloryczny z owoców dlatego często nazywany jest owocem maślanym. Nie należy jednak go unikać. Dzięki dużej zawartości tłuszczu powala na lepsze przyswajanie wielu związków i witamin pozytywnie wpływających na zdrowie człowieka. Z kolei zawarty w nim kwas oleinowy sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi, może prze...

10 stycznia 2017
Domowe sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie Domowe sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie

Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i gorszemu samopoczuciu. Ze względu na mniejszą niż w miesiącach letnich ilość słońca większość ludzi odczuwa zmęczenie, przygnębienie, ospałość i niechęć do aktywności fizycznej.  W takich warunkach odporność organizmu może ulec osłabieniu, a stąd już tylko krok do infekcji.   Lepiej zapobiegać niż leczyć – spo...

9 grudnia 2016
Miód i jego wszystkie zalety Miód i jego wszystkie zalety

Ludzkość od setek lat fascynuje się fenomenem produktów pszczelich oraz ich wszechstronnego prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Najbardziej popularny wyrób pochodzący z pszczelej pasieki to bez wątpienia miód. Jest on uznawany za jedną z najbardziej niezwykłych substancji pochodzenia naturalnego. Posiada on nie tylko unikatową strukturę biochemiczną, ale przede...

8 grudnia 2016
Dlaczego warto codziennie jeść ryby? Dlaczego warto codziennie jeść ryby?

Wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach wskazywało na to, że Polacy spożywają zdecydowanie za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tymczasem NNKT, czyli właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią niezwykle ważną rolę w wielu różnorodnych procesach fizjologicznych zachodzących w ludzkim organizmie. Niestety, ciało ludzkie samo nie jest w stanie ich wypro...

5 grudnia 2016
Dieta w chorobach tarczycy Dieta w chorobach tarczycy

Tarczyca to z pozoru niepozorny narząd - ma stosunkowo niewielkie rozmiary i nigdy nie boli. Może to sprawiać mylne wrażenie, że organ ten nie należy do tych, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Tymczasem w rzeczywistości sytuacja wygląda zupełnie inaczej – tarczyca, produkując hormony regulujące pracę całego ludzkiego ciała, pełni bezsprzecznie nie...

5 grudnia 2016
Źródła witaminy C Źródła witaminy C

Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy (łac. acidum ascorbicum) to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada właściwości przeciwutleniające. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest jej w stanie samodzielnie wytworzyć musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Właściwości witaminy C Kwas askorbinowy odgrywa istotną...

5 grudnia 2016
Żywokost lekarski - siła z natury dla zdrowia kości Żywokost lekarski - siła z natury dla zdrowia kości

Żywokost lekarski (kosztywał) to bylina stosowana już w pradawnych czasach, dziś trochę zapomniana, choć niesłusznie, gdyż pospolicie występuje na terenie Polski. Można go spotkać między innymi w mokrych rowach, na łąkach nad strumykami i brzegami wód i dzięki kłączą bardzo szybko się rozrasta. Właściwości kosztywału pozwalają z powodzeniem leczyć wiele problemów zdrow...

2 grudnia 2016
Zdrowe i smaczne zamienniki białego cukru Zdrowe i smaczne zamienniki białego cukru

W ostatnich latach znacząco wzrosła świadomość społeczeństwa odnośnie szkodliwego oddziaływania białego cukru na ludzki organizm. Ten wciąż najpopularniejszy i najtańszy środek słodzący możemy znaleźć w bardzo wielu produktach spożywczych – nie tylko w słodyczach, płatkach śniadaniowych czy gazowanych napojach, ale również w pieczywie, keczupie, gotowych sosach, przyprawach ...

5 października 2016
Kwas foliowy i jego właściwości Kwas foliowy i jego właściwości

Kwas foliowy (folacyna, witamina M) to jeden z folianów znanych pod nazwą witaminy B9. Jest on najbardziej stabilną formą folianów, dlatego często wykorzystywany jest jako składnik suplementów diety. Jest potrzebny każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak znaczna większość z nas może cierpieć na jego niedobór, który może mieć...

4 października 2016
Właściwości kapusty kiszonej Właściwości kapusty kiszonej

Kapusta kiszona (kwaszona) to typowa polska potrawa, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza procesom fermentacji z udziałem szczepów bakterii, jak Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po wcześniejszym zasoleniu. Była już znana w starożytności, gdzie wykorzystywano ją w leczeniu kaszlu, chorób płuc, stawów, wrzodów żołądka i dwunas...

1  2  3    >