Zgaga w ciąży - skąd się bierze i jak sobie z nią radzić?

Patrycja Deja / 18 marca 2019

Zgaga - refluks żołądkowy, w ciąży to prawdziwa zmora większości kobiet. Niesmak w ustach, brak smaku, pieczenie w gardle i mostku, wymioty i odbijanie. Najczęściej przyczyną tych dolegliwości jest zgaga, która doskwiera podczas ciąży. Zdarza się, że niektóre kobiety cierpią na refluks żołądkowy przez 9 miesięcy, u innych przykra przypadłość pojawia się na kilka tygodni i mija. Czy wiesz jak sobie poradzić ze zgagą w ciąży i nie zaszkodzić dziecku?

Zgaga w ciąży - skąd się bierze i jak sobie z nią radzić?

Co to jest zgaga?

Zgaga to refluks żołądkowy, który wywołuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową macicy na przyjęcie dziecka. Efektem podwyższonego poziomu progesteronu jest zwiotczenie mięśnia okrężnego zamykającego ujście przełyku i żołądka. U zdrowych osób przełyk jest domknięty, dzięki czemu nie przepuszcza treści pokarmowych do gardła. W czasie ciążowych 9 miesięcy, kiedy macica zwiększa swoją objętość, a mięsień okrężny zamykający przełyk jest wiotki, dochodzi do wypychania treści pokarmowej i kwasu solnego oraz enzymów, czyli normalnej zawartości żołądka w górne partie przełyku. Na skutek wymienionych czynników kobieta odczuwa kwaśny lub gorzki posmak w ustach nawet przez całą dobę, co może być powodem braku apetytu. Po zjedzeniu nawet niewielkiego posiłku odczuwalne jest pieczenie w przełyku, mostku i gardle, częste odbijanie, mdłości, a nawet wymioty. Wymienione czynniki fizjologiczne są naturalnym procesem zachodzącym w organizmie każdej ciężarnej kobiety i nie powinny być powodem do zmartwienia. Zgaga występuje u 22% kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, 39% w drugim trymestrze i aż 72% w trzecim trymestrze. Zdarza się również, że zgaga doskwiera przez całe 9 miesięcy i jest dolegliwością utrudniającą codzienne samopoczucie. Długotrwały dyskomfort i huśtawka hormonalna mogą prowadzić do spadku nastroju.

Wtórne przyczyny zgagi

U większości kobiet w ciąży zgaga powstaje na skutek fizjologicznych zmian wywołanych podwyższonym poziomem progesteronu. U niewielkiej grupy kobiet oczekujących na dziecko zgaga jest wynikiem złych nawyków żywieniowych. Ciążowe zachcianki czasem mogą okazać się zgubne. Wzmożony apetyt na słodkie, kwaśne lub pikantne potrawy i spożywanie ich w dużych ilościach może przyczyniać się do zgagi. Od lat w społeczeństwie funkcjonuje mit, że kobieta w ciąży je za dwoje i może się odżywiać nietypowo, gdyż zachcianki ciążowe sygnalizują czego potrzeba dziecku. Tymczasem w ciąży jak w każdym innym okresie życia należy się odżywiać zdrowo i mądrze. Dieta ciężarnej powinna być zbilansowana zawierać witaminy, minerały, węglowodany, tłuszcze i cukry. Do najczęściej spotykanych przyczyn zgagi w ciąży należą:

● spożywanie tłustych potraw

● objadanie się - pamiętajmy, jemy dla dwojga, nie za dwoje

● pikantne posiłki

● słodycze

● picie czarnej kawy

● picie mocnej herbaty

● picie napojów gazowanych

Picie gotowych soków dostępnych w sprzedaży, które niestety nie są 100% sokami i najczęściej w ich składzie można znaleźć sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku.

Szybkie przybieranie na wadze.

Jak nie dopuścić do zgagi

● Fizjologia fizjologią jednak, zamiast likwidować skutki, warto postawić na profilaktykę, tym bardziej że zgaga to przypadłość większości kobiet w ciąży. Prawdopodobieństwo, że zgaga pojawi się na którymś etapie ciąży, jest bardzo duże dlatego warto zawczasu, już w pierwszych tygodniach zastosować się do poniższych porad:
● Jedzenie częściej, ale w mniejszych ilościach, tak by nie przepełniać żołądka
● Po jedzeniu, zalecany jest odpoczynek, ale uwaga w pozycji siedzącej, żeby posiłek nie zalegał w przełyku.
● Lekarze zalecają spożywanie ostatniego posiłku nie później niż trzy godziny przed snem, co w praktyce może być trudne do spełnienia, tym bardziej że część kobiet w drugim i trzecim trymestrze jest głodna regularnie co dwie, trzy godziny.
● Spanie w pozycji półsiedzącej
● Rezygnacja z obcisły w talii ubrań, które ściskają żołądek.

Domowe sposoby na walkę ze zgagą w ciąży

Zanim sięgniesz po leki, warto wypróbować kilka naturalnych domowych sposobów na nieprzyjemne pieczenie w przełyku.
● Imbir jest od lat stosowany jako środek zapobiegający zgadze
● Picie herbaty z rumianku i mięty po każdym posiłku
● Wywar z siemienia lnianego
● Sól Vichy poprawiająca proces trawienia
● Migdałki, smaczne i zdrowe niemalże natychmiastowo likwidują zgagę.


Uwaga na wyroby medyczne dostępne bez recepty, nie wszystkie można przyjmować w ciąży, dlatego zawsze należy zasięgnąć porady lekarza ginekologa.