Zgaga - refluks żołądkowy, w ciąży to prawdziwa zmora większości kobiet. Niesmak w ustach, brak smaku, pieczenie w gardle i mostku, wymioty i odbijanie. Najczęściej przyczyną tych dolegliwości jest zgaga, która doskwiera podczas ciąży. Zdarza się, że niektóre kobiety cierpią na refluks żołądkowy przez 9 miesięcy, u innych przykra przypadłość pojawia się na kilka tygodni i mija. Czy wiesz jak sobie poradzić ze zgagą w ciąży i nie zaszkodzić dziecku?
Zgaga to refluks żołądkowy, który wywołuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową macicy na przyjęcie dziecka. Efektem podwyższonego poziomu progesteronu jest zwiotczenie mięśnia okrężnego zamykającego ujście przełyku i żołądka. U zdrowych osób przełyk jest domknięty, dzięki czemu nie przepuszcza treści pokarmowych do gardła. W czasie ciążowych 9 miesięcy, kiedy macica zwiększa swoją objętość, a mięsień okrężny zamykający przełyk jest wiotki, dochodzi do wypychania treści pokarmowej i kwasu solnego oraz enzymów, czyli normalnej zawartości żołądka w górne partie przełyku. Na skutek wymienionych czynników kobieta odczuwa kwaśny lub gorzki posmak w ustach nawet przez całą dobę, co może być powodem braku apetytu. Po zjedzeniu nawet niewielkiego posiłku odczuwalne jest pieczenie w przełyku, mostku i gardle, częste odbijanie, mdłości, a nawet wymioty. Wymienione czynniki fizjologiczne są naturalnym procesem zachodzącym w organizmie każdej ciężarnej kobiety i nie powinny być powodem do zmartwienia. Zgaga występuje u 22% kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, 39% w drugim trymestrze i aż 72% w trzecim trymestrze. Zdarza się również, że zgaga doskwiera przez całe 9 miesięcy i jest dolegliwością utrudniającą codzienne samopoczucie. Długotrwały dyskomfort i huśtawka hormonalna mogą prowadzić do spadku nastroju.
U większości kobiet w ciąży zgaga powstaje na skutek fizjologicznych zmian wywołanych podwyższonym poziomem progesteronu. U niewielkiej grupy kobiet oczekujących na dziecko zgaga jest wynikiem złych nawyków żywieniowych. Ciążowe zachcianki czasem mogą okazać się zgubne. Wzmożony apetyt na słodkie, kwaśne lub pikantne potrawy i spożywanie ich w dużych ilościach może przyczyniać się do zgagi. Od lat w społeczeństwie funkcjonuje mit, że kobieta w ciąży je za dwoje i może się odżywiać nietypowo, gdyż zachcianki ciążowe sygnalizują czego potrzeba dziecku. Tymczasem w ciąży jak w każdym innym okresie życia należy się odżywiać zdrowo i mądrze. Dieta ciężarnej powinna być zbilansowana zawierać witaminy, minerały, węglowodany, tłuszcze i cukry. Do najczęściej spotykanych przyczyn zgagi w ciąży należą:
● spożywanie tłustych potraw
● objadanie się - pamiętajmy, jemy dla dwojga, nie za dwoje
● pikantne posiłki
● słodycze
● picie czarnej kawy
● picie mocnej herbaty
● picie napojów gazowanych
Picie gotowych soków dostępnych w sprzedaży, które niestety nie są 100% sokami i najczęściej w ich składzie można znaleźć sztuczne barwniki i wzmacniacze smaku.
Szybkie przybieranie na wadze.
Uwaga na wyroby medyczne dostępne bez recepty, nie wszystkie można przyjmować w ciąży, dlatego zawsze należy zasięgnąć porady lekarza ginekologa.
0 osób poleca ten artykuł