Banany z brązowymi plamami. Czy są zdrowe?

Małgorzata Florków / 4 czerwca 2019

Banan to jeden z najbardziej popularnych owoców egzotycznych. Zazwyczaj decydując się na ich zakup, szukamy na pólkach tych najładniejszych, bez żadnych plam i przebarwień. Banany, które mają na sobie brązowe plamy, są omijane szerokiemu łukiem, ponieważ większość z nas uważa je za zepsute. Takie myślenie jest jednak mylne, gdyż plamki te świadczą o dojrzałości owocu oraz zwiększonej ilości zawartych w nim składników mineralnych i witamin.

Banany z brązowymi plamami. Czy są zdrowe?

Znaczenie brązowych plam

Wbrew pozorom brązowe plamy nie oznaczają zepsucia owocu. Pojawiają się one w wyniku naturalnego procesu dojrzewania. Banany są zrywane, gdy są jeszcze zielone. Kolor ten jest wynikiem dużej zawartości chlorofilu. Wraz z upływającymi dniami w transporcie do docelowych Państw, chlorofil przemienia się w karoten. Z tego powodu skórka owocu zmienia się z zielonej na żółtą, która z łatwością daje się oddzielić. Po zakupie bananów trzymając je w temperaturze pokojowej, ich kolor może zmienić się na brązowy nawet w ciągu kilku dni.

Właściwości bananów

Banan jest owocem, którego właściwości znane są od ponad siedmiu tysięcy lat. Zawiera w sobie potas, magnez, fosfor, wapń, błonnik, wiele składników mineralnych, a także witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Znajdująca się w bananach witamina B6 korzystnie wpływa na nasz nastrój, co jest pomocne w zwalczaniu bólu menstruacyjnego. Banany posiadają dużą zwartość cukru. Im bardziej brązowy banan, tym większa ilość cukrów prostych, co jest równoznaczne z wyższym indeksem gimnicznym. Jest to istotne dla osób cierpiących na cukrzycę typu II oraz insulinooporność. Banany to jedne z najbardziej kalorycznych owoców oraz idealny zastrzyk energii dla naszego organizmu. Dzięki temu, że są łagodne dla żołądka oraz korzystnie wpływają na proces trawienia, są stosowane u dzieci z biegunką. Banany wykazują działanie odkwaszające, a także są naturalnym probiotykiem dla naszego organizmu, co pozytywnie oddziałuje na „dobre” bakterie jelitowe. Właściwości bananów są pomocne w profilaktyce wrzodów żołądka, zapobieganiu wymiotom oraz łagodzeniu mdłości. Spożywanie tych owoców zaleca się osobom zmagającym z uciążliwą zgagą.

Dlaczego warto zdecydować się na banany z brązowymi plamkami?

W chwili powstania brązowych plamek na skórce banana wytwarza się na nich tzw. TNF (Tumor Necrosis Factor, czyli czynnik martwicy nowotworów. Badania japońskich naukowców wykazały, że im ciemniejsze plamki, tym większy poziom TNF. Czynnik ten pozytywnie oddziałuje na zdrowie człowieka poprzez zwalczanie nieprawidłowych komórek nowotworowych. Spożywanie tych owoców wykazuje pozytywny wpływ na profilaktykę nowotworów. Banany z brązowymi plamkami są wskazane dla osób aktywnych fizycznie np. uczęszczających systematycznie na siłownie. Zjedzenie jednego banana zaraz po treningu pozwoli zaspokoić łaknienie, a wysoka zawartość potasu w tych owocach zapobiega wystąpieniu skurczów mięśni. Banany posiadające brązowe plamki wykazują silniejsze działanie antyoksydacyjne niż banany zielone.

Banany, a nadciśnienie i udar mózgu

W 100g banana znajduje się około 358 mg potasu. Pierwiastek ten ma silne działanie obniżające ciśnienie tętnicze. Jego niedobór w organizmie może powodować zwiększenie ciśnienia krwi w organizmie. Taka sytuacja może spowodować poważne powikłania zdrowotne w postaci miażdżycy i przyczynić się do wystąpienia udaru mózgu, zawału oraz innych chorób serca. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na potas to 3500-4700 mg. Do codziennej diety powinniśmy włączyć banany ze względu na fakt, że nasza kuchnia jest obfita w sód, który spożywamy w nadmiernych ilościach, powodując przy tym zwiększenie ciśnienia krwi. Potas zawarty w bananach neutralizuje jego działanie.

Wpływ bananów z brązowymi plamkami na organizm człowieka

Dieta wzbogacona o banany z brązowymi plamkami poprawia odporność naszego organizmu. Owoc ten zawiera zwiększony poziom przeciwutleniaczy, które aktywizują białe krwinki. Dzięki temu jesteśmy mniej podatni na choroby. Banany z plamkami osiem razy bardziej aktywizują białe krwinki niż banany niedojrzałe. Ten niepozorny owoc zawiera w sobie błonnik i pektyny, które skutecznie obniżają „zły” cholesterol we krwi. Badania wykazały, że jedzenie bananów jest pomocne w leczeniu osób zmagających się z otyłością. Pektyny zawarte w owocu dają uczucie sytości i wypełniają żołądek, w wyniku czego zmniejsza się apetyt. Pomagają również utrzymać równowagę gospodarkę kwasów żółciowych, poprzez usuwanie ich nadwyżki. Pektyny zawarte w bananach zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych oraz przyśpieszają proces trawienia tłuszczów. Mają zdolność wiązania jonów, w związku z czym mają działanie oczyszczające. Dzięki temu pomagają usuwać szkodliwe produkty przemiany materii, a także zalegające toksyny. Wysoki poziom pektyn w bananach z brązowymi plamkami korzystnie wpływa na organizm, poprzez pozbywanie się z niego metali ciężkich (kobalt, ołów). Dopaminy i katechiny zawarte w bananach to przeciwutleniacze, które są pomocne w profilaktyce chorób degeneracyjnych tj. choroby Alzheimera.

Kto powinien unikać dojrzałych bananów?

Wraz z dojrzewaniem banana wzrasta jego indeks glikemiczny- staje się on coraz słodszy. Bananów z brązowymi plamkami powinny unikać osoby chore na cukrzyce, gdyż ich dieta nie powinna zawierać produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Zjedzenie dojrzałego banana powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi. Banany nie są wskazane także dla osób odchudzających się, których dieta opiera się na określonej ilości dostarczanych kalorii. Owoc ten w około 75% składa się z wody, pozostała część to głównie węglowodany w postaci sacharozy, skrobi, glukozy, a także fruktozy.