Dieta przy biegunce - co jeść przy biegunce?

Małgorzata Karpińska / 21 kwietnia 2020

Biegunka to przypadłość objawiająca się częstym oddawaniem płynnego stolca. W większości przypadków trwa ona kilka godzin, jednak czasami utrzymuje się nawet kilka dni. Zazwyczaj przyczyną biegunki jest zatrucie pokarmowe, ale może być ona także spowodowana wirusami i bakteriami. Do objawów tej przypadłości zalicza się wodniste stolce, dolegliwości bólowe brzucha, nudności, wymioty, a w sporadycznych przypadkach nawet gorączkę. 

Dieta przy biegunce - co jeść przy biegunce?

Jakie są przyczyny wystąpienia biegunki? 

Biegunka może być wynikiem alergii pokarmowej, której towarzyszy również wysypka skórna, trudności z oddychaniem, wodnisty katar, utrata wagi, a także niedokrwistość. Niektóre pokarmy również mogą wywoływać biegunkę. Sytuacja taka ma miejsce maksymalnie do 2 godzin od spożycia posiłku. U osób zmagających się z nadwrażliwością jelit nie występują bóle brzucha i nudności. Przyjmowanie niektórych leków także może przyczynić się do wystąpienia uciążliwej biegunki. Dzieje się tak np. podczas długiego przyjmowania antybiotyków. Podczas biegunki występują kurczowe bóle brzucha.  Czasami w kale może pojawić się także śluz, ropa, a nawet krew. W takiej sytuacji, należy skonsultować z lekarzem, gdyż objawy te mogą być przyczyną wrzodziejącego zapalenia jelita grubego lub choroby Leśniowskiego-Crohna. 

Jak leczyć biegunkę?

 Leczenie biegunki opiera się na niedopuszczeniu do odwodnienia organizmu. W czasie jej trwania należy zapobiegać zaburzeniom gospodarki wodno-elektrolitowej. W związku z tym konieczne jest picie dużych ilości wody lub spożywanie roztworu elektrolitowych. W sytuacji, gdy podczas trwania biegunki wystąpią  wymioty, należy regularnie przyjmować schłodzone płyny w małych ilościach. W przypadku pojawienia się uciążliwych kurczowych bólów brzucha, można zażyć leki przeciwbólowe lub inne preparaty posiadające właściwości rozkurczające. W sytuacje, gdy biegunka jest wynikiem zarażenia salmonellą, konieczne jest wykonanie posiewu kału i przyjmowanie antybiotyków. U osób z takim zakażeniem zaleca się spożywanie preparatów, mających na celu uzupełnienie utraconych płynów. Wskazane jest również przyjmowanie probiotyków posiadających w składzie prozdrowotne bakterie.

Podczas biegunki pomocny może być także  leczniczy węgiel wiążący w przewodzie pokarmowym toksyny i substancje gnilne. Pozytywne działanie wykazuje Smecta, gdyż jej zadaniem jest pokrycie błony śluzowej jelit, co przekłada się na złagodzenie przebiegu biegunki. 

Domowe sposoby w walce z biegunką

Od lat w walce z biegunką wykorzystywane są domowe sposoby, znane jeszcze przez nasze babcie. Jednym ze sposobów przechodzącym z pokolenia na pokolenie jest robienie naparów z ziół taki się rumianek piołun, kolendra, mięta pieprzowa klub koniczyna polna. Jednak nawet podczas zażywania ziół należy zachować ostrożność i skonsultować się z lekarzem. Jest To niezwykle ważne, gdyż nieprawidłowe przygotowanie ziół może przynieść negatywne skutki dla zdrowia. Pozytywne działanie w walce z biegunką wykazują suszone lub świeże owoce borówek, lub jagód. Przed ich spożyciem konieczne jest ich dokładne umycie. Podczas biegunki wskazane jest spożywanie jogurtów naturalnych, kefiru, sucharków, kisieli, galaretek oraz gotowanych warzyw tj.pietruszka, seler, marchewka i ziemniaki.

Dieta, a biegunka

Podczas biegunki należy stosować dietę lekkostrawną bogatą w rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego dzięki, któremu możliwe jest wiązanie wody w jelicie grubym oraz zagęszczenie treści pokarmowej. W trakcie trwania tej uciążliwej przypadłości ważne jest, by spożywać odpowiednią ilość wody i soków. Takie postępowanie pozwala uzupełnić niedobór płynów oraz wyrównać poziom elektrolitów w organizmie.

Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna?

Ważne, aby podczas trwania biegunki dieta była lekkostrawna oraz niskobłonnikowa. Istotne jest wypijanie  dwóch litrów płynów na dobę. Podczas biegunki można spożywać niewielkie porcje określonych pokarmów w odstępach czasowych ok. 2-3h.

Do produktów zawierających dużą ilość frakcji błonnika pokarmowego zaliczają się owoce tj. banany, morele, aronia i czarna porzeczka, a także warzywa w m.in. dynia, ziemniaki, marchew. Zarówno owoce, jak i warzywa powinny być spożywane w postaci gotowanej lub pieczonej. W trakcie trwania biegunki można spożywać ryż, kleik ryżowy, kaszę jęczmienną stary chleb lub sucharki.

Podczas trwania biegunki należy unikać spożywania produktów zawierających dużą ilość błonnika rozpuszczalnego, gdyż przyspieszają one perystaltykę jelit. Do produktów zakazanych zalicza się: kaszę gryczaną, płatki owsiane i warzywa tj. brokuły, kalafior, brukselka, buraki oraz nasiona roślin strączkowych. Nie zaleca się spożywania tłustych produktów w postaci mięsa, wędlin i sosów oraz surowych owoców np. białek, grapefruitów. Osoby z biegunką powinny powstrzymać się od spożywania zup zabielanych śmietaną, ostrych przypraw, cukru i słodzików.

Biegunka podróżnych - jak sobie z nią radzić?

Biegunka podróżnych to przypadłość spotykająca najczęściej podróżujących do krajów rozwijających się. Jej występowanie u dzieci poniżej 3 roku życia może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Źródłem tej przypadłości może być skażona woda, nie gotowane owoce, warzywa oraz inne pokarmy, które są sprzedawane na straganach ulicznych. Biegunka podróżnych charakteryzuje się częstym oddawaniem luźnych stolców (trzech, a nawet więcej na dobę). Bardzo często występują także inne objawy tj. wysoka temperatura i silne bóle brzucha. W poważniejszych przypadkach może pojawić się krew w stolcu. Takie objawy zazwyczaj utrzymują się około 4 dni. U małych dzieci biegunka podróżnych może mieć ostrzejszy przebieg, co skutkuje koniecznością hospitalizacji. Biegunka ta jest najczęściej wywołana drobnoustrojami w postaci Salmonelli oraz E.Coli. Objawy towarzyszące tej przypadłości zazwyczaj ustępują samoistnie w przeciągu 3 do 5 dni, jednak zażywanie leków może skrócić ten okres. Tak jak w przypadku klasycznej biegunki konieczna jest odpowiednie nawadnianie, które pomoże zapobiec zaburzeniom gospodarki wodno-elektrolitowej. U osób dotkniętych biegunką podróżnych można stosować specjalne płyny, które zawierają mniejszą osmolarność. Dzięki nim możliwe jest poprawienie absorpcji w przewodzie pokarmowym. W celu przyśpieszenia leczenia można stosować preparaty bakteriobójcze i środki pobudzające receptor opioidowy oraz zwiększające napięcie mięśni gładkich np. Loperamid. Czasami zdarza się, że biegunka podróżnych ma podłoże wirusowe. W takich przypadkach wyżej wymienione preparaty nie przyniosą oczekiwanych efektów., gdyż biegunka ta ustąpi samoistnie maksymalnie do 72 godzin.