Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

Małgorzata Florków / 5 maja 2016

Olej kokosowy dzięki swym licznym właściwościom cieszy się dużą popularnością w kuchni, a także kosmetyce. Zawdzięcza to swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Produkt ten znajduje zastosowanie w dietach odchudzających, ponieważ nie odkłada się w organizmie w postaci zbędnego tłuszczu, lecz bierze udział w produkcji energii i procesie spalania kalorii. Olej jest pozyskiwany z miąższu kokosa. Jest on uważany za najzdrowszy olej na ziemi. Teoria ta jest wynikiem jego wyjątkowego składu, w którym znajdują się trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

Przeprowadzono badania, które wykazały, że olej kokosowy podnosi poziom tzw. „dobrego cholesterolu” W jego składzie znajduje się kwas laurynowy, który jest również składnikiem mleka matki. Kwas ten wykazuje działanie bakteriobójcze, a dodatkowo wzmacnia odporność. Olej kokosowy zawiera kwas kaprylowy, którego właściwości są pomocne w walce z grzybicą. Systematyczne spożywanie oleju wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu poprzez dostarczanie mu energii. Przeprowadzono badania, które wykazały, że kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym mogą być pomocne w profilaktyce Alzheimera, a także zapobiegać utracie pamięci.

Zdania dotyczące dobroczynnych właściwości oleju są podzielone. Niektórzy badacze uważają, że podnosi on „zły cholesterol” LDL, co ma duże znaczenie w przypadku osób cierpiących na choroby sercowonaczyniowe. W związku z tym ocena właściwości oleju powinna być indywidualna, gdyż według niektórych naukowców olej kokosowy wymaga dalszych badań.

Kwas laurynowy znajdujący się w oleju wykazuje silne działanie wirusowo-grzybobójcze i antybakteryjne. Według naukowców z Irlandii jest on skuteczny w zahamowaniu rozwoju próchnicy, a także infekcji obejmujących jamę ustną. Olej kokosowy może być pomocy także w zwalczaniu gronkowca złocistego, opryszczki, odry oraz grypy. Naukowcy na łamach „Journal of Bacteriology” przekonują, że właściwości oleju mogą pomóc również w przypadku osób zarażonych wirusem HIV.

Olej kokosowy w dietach odchudzających

Olej kokosowy jest produktem kalorycznym, w związku z czym należy uważać na spożywanie go w większych ilościach. Warto zaznaczyć, że olej jest szybko przetwarzany na energię, dlatego znacznie trudniej odkłada się w organizmie. Spożycie oleju kokosowego daje uczucie sytości, co zapobiega ewentualnemu podjadaniu-zwłaszcza produktów z pustymi kaloriami.

Niezbędnik w kuchni

Olej kokosowy sprawdzi się idealnie do smażenia i pieczenia, gdyż jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Na pólkach sklepowych można znaleźć olej koksowy, który swoją konsystencją przypomina masło, jednak po umieszczeniu na patelni topnieje, przechodząc w płynną postać. Decydując się na stosowanie oleju kokosowego do smażenia, warto mieć na uwadze, że potrawy mogą mieć lekko kokosowy posmak. Jednak wszystko jest uzależnione od rodzaju danego oleju.

Jakie są rodzaje oleju kokosowego?

Podczas zakupów oleju kokosowego możesz spotkać się z olejem rafinowanym i nierafinowanym. W przypadku oleju rafinowanego nie występuje charakterystyczny zapach, a także brak w nim wielu wartościowych właściwości. Proces rafinacji polega na poddaniu produktu wysokiej temperaturze. Bardzo często do tego celu stosuje się środki chemiczne. W wyniku tego procesu data przydatności do spożycia jest dłuższa, a temperatura palenia znacznie wyższa- 204 stopni Celsjusza.

Olej nierafinowany występuje pod nazwą nieoczyszczony, tłoczony na zimno lub Virgin. Ma on charakterystyczny zapach i smak. Proces jego pozyskiwania nie opiera się na wysokich temperaturach , a na dodatek odbywa się mechanicznie. Dzięki temu występuje w nim wiele wartości odżywczych.

Jeśli zamierzasz włączyć do swojej diety olej kokosowy, zrób to stopniowo, aby przyzwyczaić organizm. Według badań dwie łyżeczki dziennie oleju kokosowego mogą przynieść zauważalne korzyści dla zdrowia.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy dla wielu osób jest przyjacielem urody. Może być on stosowany zewnętrznie, gdyż ma działanie nawilżające. Przy jego pomocy można skutecznie nawilżyć dłonie oraz skórę na całym ciele. Ten produkt zdecydowanie dobrze się wchłania, a dodatkowo pozostawia delikatny i ładny zapach. Olej kokosowy jest powszechnie stosowany na przesuszone włosy, a także jako kosmetyk do demakijażu. Dzięki swoim właściwościom może stanowić podstawę peelingów oczyszczających. Olej jest pomocny również w wybielaniu zębów, w tym celu należy go ssać na czczo, codziennie rano.

Czym kierować się przy zakupie oleju kokosowego?

W sklepach jest cała masa olejów kokosowych, jednak nie wszystkie są dobre jakościowo. Zakup nie powinien opierać się jedynie na odróżnieniu oleju rafinowanego od nierafinowanego. Podczas wyboru staraj się znaleźć produkt, który będzie 100 % olejem naturalnym, nieperfumowanym i dodatkowo pozbawiony będzie niepotrzebnych dodatków, które można znaleźć w olejach kokosowych niskiej jakości. Czytając etykietę, zwróć uwagę na kraj pochodzenia składników, rodzaj danej uprawy, a także na fakt posiadania certyfikatów.