Olejek kamforowy - właściwości i zastosowanie

Patrycja Deja / 11 marca 2019

Olejek kamforowy ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Sprawdza się w leczeniu kataru, przeziębień, wspiera leczenie trądziku młodzieńczego, chorób grzybiczych i  zrogowaceń skóry. Znany już w starożytności, przez lata był podstawą każdej domowej apteczki, obecnie jest cennym składnikiem wielu kosmetyków i leków. Sprawdź, czy znasz wszystkie zastosowania olejku kamforowego.

Olejek kamforowy - właściwości i zastosowanie

Olejek kamforowy pochodzenie i właściwości

Olejek kamforowy jest pozyskiwany z drzewa kamforowego. Do produkcji olejku kamforowego wykorzystywany jest ekstrakt organiczny związku chemicznego pochodzącego z rodziny terpenów. Olejek kamforowy uzyskuje się z dwóch rodzajów drzewa kamforowego:

drzewa kamforowego cinnamomum

drzewa kamforowego camphora

Właściwości obu ekstraktów mają zbliżone działanie, różnią się głównie intensywnością aromatu. W składzie olejku kamforowego znajdują się:

kamfora

alkohol

pinen

terpentyny

borned

kamfen

safrd

Właściwości olejku kamforowego:

Połączenie wymienionych składników sprawia, że olejek kamforowy ma charakterystyczny świeży zapach i wszechstronne działanie. Jest stosowany w medycynie i kosmetologii. Ponadto olejek kamforowy już od starożytności jest wykorzystywany jako jeden z najpopularniejszych naturalnych środków o tak wszechstronnym działaniu leczniczym. Badania potwierdziły, że olejek kamforowy ma działanie:
antyseptyczne
przeciwzapalne
rozkurczające
rozgrzewające
odprężające
znieczulające
owadobójcze
pobudzające
poprawia łaknienie

Zastosowanie olejku kamforowego w medycynie

Ze względu na szereg leczniczych właściwości olejek kamforowy znajduje się w składzie wielu leków. Jest stosowany:
Na obrzęki i stłuczenia, badania potwierdziły, że olejek kamforowy zmniejsza opuchliznę i łagodzi ból podczas leczenia stłuczeń, zwichnięć i wszelkiego rodzaju urazów kończyn. Należy jednak pamiętać, że okłady z olejku kamforowego jedynie wspomagają leczenie, ale go nie zastępują.
Ma działanie przeciwbólowe, stosowany miejscowo działa znieczulająco np. na bóle reumatyczne, ból głowy, ból ucha.
Olejek kamforowy na katar, odświeżający, przenikliwy zapach olejku kamforowego jest doskonałym antidotum na zatkany nos i katar. Inhalacje z olejku kamforowego ułatwiają oddychanie podczas kataru.
Na choroby skórne, olejek kamforowy znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu chorób i infekcji skórnych,
Na grzybicę, olejek kamforowy ma doskonałe wyniki w leczeniu zakażeń grzybiczych skóry, paznokci. Większość leków o działaniu przeciwgrzybiczym ma w składzie olejek kamforowy. W ludowej medycynie nanoszono bezpośrednio na zainfekowane miejsce leczniczy olejek.
Olejek kamforowy pobudza apetyt i leczy dolegliwości układu pokarmowego, wspomaga leczenie biegunki pochodzenia bakteryjnego.
Olejek kamforowy na ból ucha, olejek aplikujemy za uchem, nigdy do wewnątrz otworu słuchowego, po kilku minutach ból ustępuje.

Zastosowanie olejku kamforowego w kosmetologii

Olejek kamforowy znajduje również szerokie zastosowanie w kosmetologii, jest składnikiem większości kremów do stóp, antyperspirantów, preparatów przeciwłupieżowych. Olejek kamforowy jest polecany w walce z:
Łupieżem, wcierany w skórę głowy reguluje prawidłowy poziom sebum, dzięki czemu pomaga pozbyć się łupieżu
Suchą i zrogowaciałą skórę. Smarowanie kolan i łokci po każdej kąpieli olejkiem kamforowym zapobiega wysuszaniu i rogowaceniu skóry.
Na suchą i twardą skórę na stopach, wcieranie w stopy olejku kamforowego lub moczenie nóg w wodzie z kilkoma kroplami preparatu zmiękcza skórę stóp i zapobiega rogowaceniu
Potliwością stóp - olejek kamforowy ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, chłodzi stopy, zapobiega nadmiernemu wytwarzaniu potu oraz nieprzyjemnemu zapachowi stóp
Na grzybicę stóp i paznokci, olejek kamforowy zwalcza choroby skóry i paznokci wywołane zakażeniem grzybiczym. Wcierany w zainfekowaną skórę lub płytkę paznokcia działa leczniczo i pomaga zwalczyć grzybicę.
Olejek kamforowy na trądzik - dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, oraz poprawiającym ukrwienie jest niezastąpiony w walce z trądzikiem młodzieńczym i wypryskami. Doskonale sprawdzają się preparaty na bazie olejku kamforowego lub samodzielnie wykonany tonik. Do 100 ml niegazowanej wody mineralnej dodaj 10 kropli olejku kamforowego. Tonik dokładnie wymieszaj i przemywaj nim twarz dwa razy dziennie. Pierwsze efekty powinny być widoczne już po 7 dniach,
Na zmęczoną cerę, olejek kamforowy poprawiając ukrwienie skóry, sprawia, że szara cera odzyskuje zdrowy koloryt i blask