Oliwa z oliwek - rodzaje, właściwości i zastosowanie

Małgorzata Florków / 7 maja 2016

Z roku na rok rośnie popularność oliwy z oliwek. Ze względu na swoje właściwości jest ona polecana przez lekarzy i dietetyków. Jest to produkt uniwersalny, który wykorzystuje się zazwyczaj w kuchni, jednak cieszy się dużym zainteresowaniem również w kosmetyce.

Oliwa z oliwek - rodzaje, właściwości i zastosowanie

Czym jest oliwa z oliwek

Oliwa jest tłuszczem, wyciskanym z drzewa oliwkowego, które może żyć nawet dwa tysiące lat. Drzewo oliwkowe kwitnie cały rok i przez całe życie wydaje owoce. Zbiory oliwek rozpoczynają się jesienią. W celu pozyskania oliwy miażdży się oliwki razem z pestkami, po czym wytłacza z nich sok. Kolejnym krokiem jest odwirowanie z niego wody i przefiltrowanie. Efektem tego jest uzyskanie czystej oliwy z oliwek. Wyróżnia się kilka odmian oliwek, które różnią się od siebie odcieniami. Oliwki jasne o barwie słomkowej są łagodniejsze w smaku niż oliwki zielone. Zazwyczaj ich smak i zapach jest uzależniony od odmiany. W sytuacji, gdy oliwa ma pomarańczową barwę, a w smaku jest metaliczna, oznacza to, że jest zjełczała, czyli była przechowywana w niewłaściwych warunkach.

Rodzaje oliwy

Oliwa Extra Virgin to produkt najwyższej jakości, gdyż jest uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno. Jest to tłuszcz w stu procentach naturalny, nieposiadający w składzie żadnych dodatków. Oliwa Extra Virgin ma kolor zielony, a jej konsystencja jest gęsta. Ten rodzaj oliwy nadaje się jako dodatek do sałatek. Oliwa lampante Oliwa lampante poddawana jest rafinacji, czyli jest ogrzewana. W wyniku tego procesu traci ona swoje właściwości tj. zapach, smak, a także witaminy i polifenole. W związku z tym miesza się ją z oliwą virgin lub Extra virgin. Oliwę z oliwek klasyfikuje się również na podstawie jej kwasowości. W tej grupie znajduje się oliwa sansa i pomace. Oliwy te są gorszej jakości i pozyskuje się je z pozostałości procesu tłoczenia. Do takiej oliwy dodaje się rozpuszczalniki chemiczne, które powodują, że w produkcie pozostaje znikoma ilość oliwy. Oliwa sansa i pomace powstaje z wytłoczyn oliwnych, poddaje się ją rafinacji, dzięki czemu nadaje się do spożycia.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek polecana jest przez lekarzy oraz dietetyków ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jest to produkt roślinny, który nie zawiera w sobie cholesterolu. W oliwie znajdziemy jednak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na zapobieganie wystąpieniu miażdżycy. Dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym dochodzi do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu- LDL, a podniesienia dobrego, czyli HDL. Kwasy te obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu oliwa polecana jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem. W oliwie z oliwek zawarty jest kwas oleinowy, który jest skuteczny w zapobieganiu rozwojowi astmy i alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa. Lekarze zalecają stosowanie oliwy z oliwek pacjentom,] cierpiącym na kamicę żółciową, nieżyt, owrzodzenie żołądka i zaparcia. Oliwa zawiera w sobie polifenole i witaminy, które są przeciwutleniaczami zapobiegającymi wytwarzaniu się wolnych rodników. Dzięki temu wzmacniają błony komórkowe, a procesy starzenia się zostają opóźnione. Oliwa z Oliwek to produkt obfity w witaminy tj. A, E, D, a także K, co powoduje, że działa przeciwzakrzepowo. Ten naturalny produkt skutecznie poprawia procesy trawienne i ułatwia pozbycie się toksyn z organizmu. W przypadku dzieci oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na proces wzrostu kości. Dietetycy polecają wprowadzenie oliwy z oliwek do diety osobom odchudzającym się, ponieważ pozwala ona na zminimalizowaniu uczucia głodu. Oliwa z oliwek to doskonałe źródło oleuropeiny i oleokantalu, które są silnymi antyoksydantami. Dzięki temu poleca się ja w walce z rakiem, a także cukrzycą. Oliwa z oliwek jest produktem, który skuteczni łagodzi stany zapalne, które rozwijają się w organizmie. W tym produkcie znajdziemy również witaminy z gruby B, witaminę C oraz składniki mineralne tj. fosfor, potas oraz magnez.

Zastosowanie oliwy z oliwek w kosmetyce

Oliwa z oliwek charakteryzuje się wysoką koncentracją substancji przeciwzapalnych, a także antyoksydantów. Dzięki temu nadaje się do pielęgnacji skóry suchej oraz dojrzalej. Produkt ten sprawdzi się także u osób z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą, a także zmagających się z łupieżem. Wcieranie oliwy z oliwek w skórę „uspokaja” stan zapalny, a dodatkowo ją nawilża. Oliwa z oliwek wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Zastosowanie oliwy z oliwek na skórę sprawia, że staje się ona gładka i miękka. Witaminy, które są zawarte w tym produkcie, przenikają w głąb skóry, poprawiając jej kondycje i wygląd. Witamina F zawarta w oliwie z oliwek, zapobiega nadmiernej utracie wody ze skóry. Właściwości przeciwrodnikowe oliwy z oliwek sprawiają, że jest ona naturalnym filtrem UV. Oliwa z oliwek pomaga w łagodzeniu objawów trądziku, a także przyśpiesza proces gojenia się ran i oparzeń. Właściwości oliwy pomagają w regulacji gruczołów łojowych oraz zapobiegają powstawaniu niedrożności mieszków łojowych, które skutkują pojawieniem się bolesnych stanów zapalnych. Oliwa z oliwek ze względu na swoje drogocenne właściwości i bogaty skład znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków i kosmoceutyków. W produktach naturalnych, a także niektórych lekach oliwa z oliwek jest niezbędnym elementem, gdyż pełni funkcję nośnika (rozpuszczalnika) dla składników lipofilnych. Oliwa z oliwek polecana jest w szczególności osobom starszym, które mają bardzo suchą skórę oraz dzieciom źle tolerującym preparaty syntetyczne. Oliwa z oliwek to produkt, który można nakładać bezpośrednio na twarz i delikatnie wmasowywać. Film, który w ten sposób wytworzy się na naskórku, wzmacnia płaszcz hydrolipidowy, co wpływa na zatrzymanie substancji odżywczych i wody wewnątrz skóry. Oliwa z oliwek nada się również jako dodatek do kąpieli. Dzięki temu nawilżymy skórę oraz wzmocnimy zniszczone paznokcie. Oliwa dodatkowo wzmacnia i nabłyszcza włosy.