Szare mydło - właściwości i zastosowanie

Małgorzata Karpińska / 6 kwietnia 2020

Szare mydło w postaci bezzapachowej kostki jest znane od wielu lat niemal w każdym domu. Od pewnego czasu jego miejsce w łazienkach zajęły kolorowe i pięknie pachnące mydełka, które przykuwają wzrok swoim wyglądem. Symbol "szarej i smutnej rzeczywistości PRL" po latach zapomnienia wrócił do łask.

Szare mydło - właściwości i zastosowanie

Z pewnością za wzrost zainteresowania tym produktem stoi trend bycia "eko" i poszukiwania naturalnych alternatyw dla popularnych kosmetyków. Produkty, które są nasycone związkami chemicznymi, sztucznymi barwnikami, parabenami oraz ulepszaczami mogą wywoływać uczulenie. Ze względu na to szare mydło jest dla nich idealnym zamiennikiem, gdyż nie wywołuje podrażnień, nie wysusza i nie uczula.

Rodzaje szarego mydła

- Mydło potasowe

Szare mydło, które było stosowane przez nasze babcie, było mydłem potasowym. Jego skład był prosty, gdyż zawierało ono tylko sole potasowe wyższych kwasów karboksylowych, chlorek sodu, kwas cytrynowy, a także glicerynę. Zaletą tego produktu był brak ulepszaczy, sztucznych barwników oraz substancji zapachowych. Dzięki solom potasowym mydło było miękkie, kleiste i doskonale rozpuszczało się w wodzie, przez co było chętnie używane jako środek piorący.

- Mydło sodowe

Chyba każdy z nas zna markę "Biały Jeleń", która została reaktywowana. Tak jak większość szarych mydeł dostępnych na rynku jest to mydło potasowe.

Mydła sodowe są twardsze i gorzej rozpuszczalne w wodzie niż potasowe. Jest to naturalny produkt, w którym ni znajdziemy sztucznych barwników oraz substancji zapachowych. Dzięki temu, że są hipoalergiczne, mogą być stosowane przez alergików.

Z czego wytwarzane są szare mydła?

Początkowo mydło było wytwarzane z tłuszczy zwierzęcych w postaci smalcu wieprzowego lub wołowego łoju. Niegdyś był to produkt powszechnie dostępny. Z biegiem lat tłuszcz zwierzęcy zaczęto zastępować olejami tłoczonymi z warzyw, orzechów lub nasion. Obecnie w składzie mydeł można znaleźć olej lniany, laurowy, palmowy, kokosowy, a także oliwę z oliwek.

W niektórych mydłach nadal stosuje się łój wołowy, który stanowi produkt uboczny przemysłu spożywczego. Firmy wykorzystujące go do produkcji twierdzą, że łój zwierzęcy jest idealnym surowcem do wyrobu mydeł, gdyż wykazuje biozgodność ze skórą człowieka. Łój ten zawiera zbliżoną ilość kwasów tłuszczowych o naszych błon komórkowych.

Tłuszcze zwierzęce zawierają nienasycony kwas linolowy wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwrakowe. Znajdziemy w nich także nienasycony kwas oleopalmitynowy o właściwościach przeciwbakteryjnych.

Na co zwrócić uwagę poszukując tradycyjnego szarego mydła?

W odróżnieniu od mydeł potasowych mydła sodowe są jaśniejsze i gorzej się pienią. Podczas zakupu tego produktu powinniśmy zwrócić uwagę na jego skład umieszczony na etykiecie.

Jeśli poszukujemy tradycyjnego szarego mydła, w jego składzie powinny znajdować się:

- potassium palmate lub potassium linolete, pottassium olivate, czyli sole potasowe,

- gliceryn (gliceryna),

- sodium chloride (chlorek sodu),

- citric acis (kwas cytrynowy).

Czasami do tych składników dodawane są naturalne oleje eteryczne i nic więcej. Mydło sodowe na posiada w składzie sole sodowe, które na etykiecie będą oznaczone jako sodium palmate, sodium linoleate lub sodium olivate.

Szare mydło - właściwości

Szare mydło potasowe jest znacznie delikatniejsze niż mydło sodowe, dzięki temu mają korzystniejszy wpływ na naszą skórę. Po użyciu tego produktu skóra jest nawilżona i miękka. Wygląda, jakby była pokryta balsamem. Mydło potasowe wykazuje działanie złuszczające, co przekłada się na uzyskanie efektu łagodnego peelingu, ponieważ zostaje usunięta jedynie zewnętrzną warstwą naskórka. Szare mydło potasowe nie wywołuje działań niepożądanych w postaci alergii skórnych. Dzięki temu może być ono stosowane przez osoby posiadające skórę źle reagującą na mydła posiadające w składzie agresywne ulepszacze. Niektórzy twierdzą, że mydła potasowe wykazują pozytywny u osób z atopowym zapaleniem skóry. Ze względu na właściwości antybakteryjne mydło jest polecane w przypadku problemów z nadmiernie przetłuszczająca się skórą oraz trądzikiem.

Tradycyjne szare mydło ma działanie łagodzące, regenerujące, a także przyspieszające proces gojenia się ran. Od wielu lat znane są okłady z roztworu mydła i wody przykładane do ciała w sytuacji podczas stłuczeń, skręceń, zwichnięć oraz uszkodzeń stawów. Szare mydło pomaga zmniejszyć obrzęk i opuchliznę.

Różnorodność zastosowań

Szare mydło ma wiele zastosowań. Ze względu na swoje korzystne właściwości można je stosować w następujących przypadkach:

- do wspomagania leczenia ran, stłuczeń obrzęków w formie wyżej wspomnianego okładu,

- do mycia ciała, włosów, a nawet golenia-zwłaszcza u osób z cerą tłustą i trądzikową. Szare mydło może korzystnie wpłynąć na porost włosów, jednak przed ostatnim spłukaniem konieczne jest dodanie do wody soku z cytryny lub octu, gdyż ułatwi to późniejsze rozczesanie włosów i zabezpieczy skórę głowy przed nadmiernym wysuszeniem.

- pranie ubrań: mydło szare sprawdzi się świetnie do prania ubranek dziecięcych. Można je stosować do prania ręcznego oraz w pralce automatycznej, jednak konieczne jest jego wcześniejsze rozpuszczenie w gorącej wodzie.

- czyszczenie: szare mydło jest pomocne w czyszczeniu zabrudzonych obić, dywanów i wykładzin. Można go używać również do mycia linoleum, terakoty, gresu i glazury.

- wybielanie i wywabianie plam: mydło jest także skuteczne w wywabianiu plam. Jeśli chcesz rozprawić się z uporczywą plamą, namocz zaplamione miejsce, zapierz je mydłem i pozostaw na jakiś czas. Później spłucz czystą wodą.

- zwalczanie szkodników roślin: roztwór z 20 dkg szarego mydła i jednego litra wody jest pomocny w zwalczaniu przędziorki, tarczników, mszyc, wełniaków, a także innych szkodników atakujących rośliny.