ZDROWIE & ODŻYWIANIE

Organizm ludzki działa jak dobrze zarządzana firma, kiedy nie dzieje się nic złego najczęściej zapominamy, o tym, jak ważna jest profilaktyka i zdrowy tryb życia. Nic w tym dziwnego, jeśli czujemy się dobrze i mamy wrażenie, że możemy przenosić góry, nie w głowie nam witaminy, codzienna gi...
Drzewo Tamanu rośnie w klimacie tropikalnym, pestki jego owoców są bardzo bogate w gęsty olej o mocno gorzkim zapachu, który jest tłoczony na zimno, by zachował jak najwięcej właściwości, a najlepszy to oczywiście ten z pierwszego tłoczenia. Olej Tamanu zapachem przypomina polski lubczyk, ...
Nieżyt nosa, czyli mówiąc potocznie katar jest to nadmierne wytwarzanie wydzieliny przez tkanki i naczynia krwionośne, która spływa po tylnej ściance gardła i może być przyczyną późniejszych infekcji, dlatego bez względu na przyczynę kataru bardzo ważne jest częste oczyszczanie nosa z wydz...
Imbir to przyprawa doceniana przez ludzi w różnych rejonach świata przez tysiąclecia. Prym wśród nich wiodą Azjaci, którzy nie wyobrażają sobie przygotowywania potraw bez niego. Jest także dla nich bezcenny w tak chętnie praktykowanej medycynie naturalnej, jako skuteczny środek w  łag...
Borowina to odmiana peloidu, czyli twór geologiczny, który w wyniku zmieszania z wodą tworzy rodzaj błota wykorzystywanego w zabiegach leczniczych, do okładów i kąpieli. Jest to bogaty w substancje odżywcze nieodwodniony torf, który powstaje w wyniku przetworzenia przez bakterie humifikują...
Awokado to najtłustszy, a tym samym najbardziej kaloryczny z owoców dlatego często nazywany jest owocem maślanym. Nie należy jednak go unikać. Dzięki dużej zawartości tłuszczu powala na lepsze przyswajanie wielu związków i witamin pozytywnie wpływających na zdrowie człowieka. Z kolei zawar...
Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i gorszemu samopoczuciu. Ze względu na mniejszą niż w miesiącach letnich ilość słońca większość ludzi odczuwa zmęczenie, przygnębienie, ospałość i niechęć do aktywności fizycznej.  W takich warunkach odporność organizmu może ulec osłab...
Ludzkość od setek lat fascynuje się fenomenem produktów pszczelich oraz ich wszechstronnego prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Najbardziej popularny wyrób pochodzący z pszczelej pasieki to bez wątpienia miód. Jest on uznawany za jedną z najbardziej niezwykłych substancji pochodzenia...
Wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach wskazywało na to, że Polacy spożywają zdecydowanie za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tymczasem NNKT, czyli właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią niezwykle ważną rolę w wielu różnorodnych procesach fizjologicznych zacho...
Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy (łac. acidum ascorbicum) to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada właściwości przeciwutleniające. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest jej w stanie samodzielnie wytworzyć mu...
Żywokost lekarski (kosztywał) to bylina stosowana już w pradawnych czasach, dziś trochę zapomniana, choć niesłusznie, gdyż pospolicie występuje na terenie Polski. Można go spotkać między innymi w mokrych rowach, na łąkach nad strumykami i brzegami wód i dzięki kłączą bardzo szybko się rozr...
W ostatnich latach znacząco wzrosła świadomość społeczeństwa odnośnie szkodliwego oddziaływania białego cukru na ludzki organizm. Ten wciąż najpopularniejszy i najtańszy środek słodzący możemy znaleźć w bardzo wielu produktach spożywczych – nie tylko w słodyczach, płatkach śniadaniowych cz...
Kwas foliowy (folacyna, witamina M) to jeden z folianów znanych pod nazwą witaminy B9. Jest on najbardziej stabilną formą folianów, dlatego często wykorzystywany jest jako składnik suplementów diety. Jest potrzebny każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak znaczn...
Kapusta kiszona (kwaszona) to typowa polska potrawa, który swój charakterystyczny smak zawdzięcza procesom fermentacji z udziałem szczepów bakterii, jak Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po wcześniejszym zasoleniu. Była już znana w starożytności, gdzie wykorzystywano ją w lecz...
Gorzka czekolada zazwyczaj zawiera od 70 do 99% kakao, jest niemal całkowicie czarna i po spożyciu pozostawia w ustach cierpki, gorzkawy posmak. Czasem trudno przyzwyczaić się do tego nietypowego smaku, jednak koneserzy uważają, że nie ma on sobie równych. Gorzka czekolada to nie tylko sma...
Orzechy często są uznawane są za bardzo dobrą przekąskę i dobry zamiennik dla chipsów i chrupek. Pomimo swojej stosunkowo wysokiej wartości kalorycznej stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów i posiadają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Są nasionami i jako takie, niosą w...
Rukiew wodna to roślina, która znana była już starożytnym, a jej właściwości doceniał sam Hipokretes lecząc swoich pacjentów. W Polsce występuje obficie i pospolicie na terenach podmokłych, nadrzecznych, wśród łąk w zachodniej części kraju, lecz nawet w tych rejonach jest stosunkowo r...
Seler posiada mnóstw wartości odżywczych a także wartości smakowe, dzięki którym nadaje wyrazistszy smak potrawom. Ułatwia trawienie i wpływa na oczyszczanie organizmu. Wspomaga układ nerwowy, kostny, pokarmowy, jak również kuracje odchudzające. Warzywo pełne zdrowia Chociaż smak sel...
Często, kiedy  odczuwamy głód sięgamy po opakowanie ciastek, chipsów, batonika lub czekoladę. Chwilowo zaspakajają potrzebę jedzenia, jednak zazwyczaj ich wartość kaloryczna przekracza rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu na pokarm w danym momencie. Dodatkowo, gotowe produkty spożywc...
Higiena snu to zbiór czynności i zasad, których wdrożenie w życie poprawia jego jakość. Wdrożenie w życie kilku prostych zasad może przynieść wymierne rezultaty już w krótkim czasie od ich zastosowania, dlatego warto przyjrzeć się własnym zachowaniom i przyzwyczajeniom związanych z nocnym ...
Grypa to zakażenie układu oddechowego wywołane przez wirusa grypy. Zakażenie przenoszone jest drogą kropelkową podczas kaszlu lub kichania, a także poprzez dotknięcie zakażonej powierzchni lub podanie ręki. Wirus, po dostaniu się do górnych lub dolnych dróg oddechowych, namnaża się w komór...
<  1  2  3    >