ZDROWIE & ODŻYWIANIE

Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i gorszemu samopoczuciu. Ze względu na mniejszą niż w miesiącach letnich ilość słońca większość ludzi odczuwa zmęczenie, przygnębienie, ospałość i niechęć do aktywności fizycznej.  W takich warunkach odporność organizmu może ulec osłab...
Ludzkość od setek lat fascynuje się fenomenem produktów pszczelich oraz ich wszechstronnego prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Najbardziej popularny wyrób pochodzący z pszczelej pasieki to bez wątpienia miód. Jest on uznawany za jedną z najbardziej niezwykłych substancji pochodzenia...
Wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach wskazywało na to, że Polacy spożywają zdecydowanie za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tymczasem NNKT, czyli właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią niezwykle ważną rolę w wielu różnorodnych procesach fizjologicznych zacho...
Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy (łac. acidum ascorbicum) to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada właściwości przeciwutleniające. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest jej w stanie samodzielnie wytworzyć mu...
Żywokost lekarski (inaczej kosztywał) to bylina stosowana już w pradawnych czasach, dziś trochę zapomniana, choć niesłusznie, gdyż pospolicie występuje na terenie Polski. Można go spotkać między innymi w mokrych rowach, na łąkach nad strumykami i brzegami wód. Szybko się rozrasta poprzez k...
W ostatnich latach znacząco wzrosła świadomość społeczeństwa odnośnie szkodliwego oddziaływania białego cukru na ludzki organizm. Ten wciąż najpopularniejszy i najtańszy środek słodzący możemy znaleźć w bardzo wielu produktach spożywczych – nie tylko w słodyczach, płatkach śniadaniowych cz...
Kwas foliowy (folacyna, witamina M) to jeden z folianów znanych pod nazwą witamina B9 lub witamina B11. Jest on najbardziej stabilną formą folianów, dlatego często wykorzystywany jest jako składnik suplementów diety. Jest potrzebny każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organiz...
Kiszenie od wielu lat jest jedną z najlepszych i zarazem naturalnych sposobów na skuteczne konserwowanie żywności. Kiszonki to produkt, który charakteryzuje się niezwykłymi walorami sensorycznymi, a także bardzo wartościowym składem odżywczym. W kuchni polskiej dużą popularnością cieszy si...
Gorzka czekolada posiada wiele właściwości, które wpływają na poprawę naszego stanu zdrowia i sprzyjają poprawie ogólnego samopoczucia. Zazwyczaj zawiera od 70 do 99% kakao, jest niemal całkowicie czarna i po spożyciu pozostawia w ustach cierpki, gorzkawy posmak. Czasem trudno przyzwyczaić...
Orzechy często są uznawane są za bardzo dobrą przekąskę i dobry zamiennik dla chipsów i chrupek. Pomimo swojej stosunkowo wysokiej wartości kalorycznej stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów i posiadają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Są nasionami i jako takie, niosą w...
Rukiew wodna to roślina, która znana była już starożytnym, a jej właściwości doceniał sam Hipokretes lecząc swoich pacjentów. W Polsce występuje obficie i pospolicie na terenach podmokłych, nadrzecznych, wśród łąk w zachodniej części kraju, lecz nawet w tych rejonach jest stosunkowo r...
Seler posiada mnóstw wartości odżywczych a także wartości smakowe, dzięki którym nadaje wyrazistszy smak potrawom. Ułatwia trawienie i wpływa na oczyszczanie organizmu. Wspomaga układ nerwowy, kostny, pokarmowy, jak również kuracje odchudzające. Warzywo pełne zdrowia Chociaż smak sel...
Często, kiedy  odczuwamy głód sięgamy po opakowanie ciastek, chipsów, batonika lub czekoladę. Chwilowo zaspakajają potrzebę jedzenia, jednak zazwyczaj ich wartość kaloryczna przekracza rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu na pokarm w danym momencie. Dodatkowo, gotowe produkty spożywc...
Higiena snu to zbiór czynności i zasad, których wdrożenie w życie poprawia jego jakość. Wdrożenie w życie kilku prostych zasad może przynieść wymierne rezultaty już w krótkim czasie od ich zastosowania, dlatego warto przyjrzeć się własnym zachowaniom i przyzwyczajeniom związ...
Grypa to zakażenie układu oddechowego wywołane przez wirusa grypy. Zakażenie przenoszone jest drogą kropelkową podczas kaszlu lub kichania, a także poprzez dotknięcie zakażonej powierzchni lub podanie ręki. Wirus, po dostaniu się do górnych lub dolnych dróg oddechowych, namnaża się w komór...
Zdrowe jelita są skolonizowane przez bakterie wspomagające trawienie i przyswajanie pokarmów, a także usuwanie niestrawionych resztek pokarmu oraz niepotrzebnych substancji, jak toksyny i ich metabolity. Mikroflora jelitowa zbudowana jest z flory autochtonicznej - symbiotycznej, chroniącej...
Olej z czarnuszki ma zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetologii i w kuchni. Wspiera leczenie wrzodów, przynosi ulgę w stanach alergicznych, pomaga zwalczyć trądzik i łupież. W kuchni znalazł zastosowanie jako przyprawa nadająca potrawom charakterystycznego korzennego aromatu i smaku...
Pestki z dyni to prawdziwa bomba witaminowa, mimo że większość z nas docenia je jedynie za walory smakowe. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pestki z dyni wspierają funkcjonowanie całego organizmu, ponadto regularnie spożywane zapobiegają wielu chorobom i wspomagają leczenie. W okresie ...
Wygląd stóp wiele mówi o naszej kondycji zdrowotnej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego faktu i w związku z tym, nie przywiązuje należytej wagi do wyglądu i zmian, które mogą być sygnałem wielu schorzeń, które toczą się w obrębie całego organizmu. Z drugiej strony, skóra stóp jest nar...
Morfologia jest ogólnym badaniem krwi, dzięki któremu można bardzo wcześnie wykryć wiele chorób. Od lat panuje mit, że badanie to należy wykonywać na czczo, czyli że przed pobraniem krwi pacjent nie powinien przez około 12 godzin spożywać posiłków i wszelkich napojów (oprócz wody). Tymczas...
Ból kręgosłupa stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zgłaszania się chorych do lekarza. Szacuje się, że 90% osób przynajmniej raz w życiu doświadcza bólu kręgosłupa. Najczęściej, bo aż w 90% przypadków, jest to ból niespecyficzny, czyli nie związany z jakimś konkretnym schorzeniem w obręb...
<  1  2  3  4  5    >