ZDROWIE & ODŻYWIANIE

Zapalenie zatok niestety jest bardzo późno prawidło diagnozowane, a często przez wiele lat w ogóle nie leczone, gdyż niektórzy nie zdają sobie sprawy, co tak naprawdę im dolega. Bardzo często zapaleniu zatok towarzyszą inne dolegliwości i to właśnie je leczymy. Tak więc pozbywamy się objaw...
Paradontoza jest obecnie uznawana za chorobę społeczną, a nawet cywilizacyjną, gdyż cierpi na nią około 40% dzieci i młodzieży oraz ponad 50% osób dorosłych. Obecnie zapalenie przyzębia, czyli paradontoza jest uleczalna i nie oznacza utraty zębów. Specjaliści zajmujący się leczeniem tego s...
Organizm ludzki działa jak dobrze zarządzana firma, kiedy nie dzieje się nic złego najczęściej zapominamy, o tym, jak ważna jest profilaktyka i zdrowy tryb życia. Nic w tym dziwnego, jeśli czujemy się dobrze i mamy wrażenie, że możemy przenosić góry, nie w głowie nam witaminy, codzienna gi...
Drzewo Tamanu rośnie w klimacie tropikalnym, pestki jego owoców są bardzo bogate w gęsty olej o mocno gorzkim zapachu, który jest tłoczony na zimno, by zachował jak najwięcej właściwości, a najlepszy to oczywiście ten z pierwszego tłoczenia. Olej Tamanu zapachem przypomina polski lubczyk, ...
Nieżyt nosa, czyli mówiąc potocznie katar jest to nadmierne wytwarzanie wydzieliny przez tkanki i naczynia krwionośne, która spływa po tylnej ściance gardła i może być przyczyną późniejszych infekcji, dlatego bez względu na przyczynę kataru bardzo ważne jest częste oczyszczanie nosa z wydz...
Imbir to przyprawa doceniana przez ludzi w różnych rejonach świata przez tysiąclecia. Prym wśród nich wiodą Azjaci, którzy nie wyobrażają sobie przygotowywania potraw bez niego. Jest także dla nich bezcenny w tak chętnie praktykowanej medycynie naturalnej, jako skuteczny środek w  łag...
Borowina w lecznictwie była wykorzystywana już na początku XIX wieku i do czasów dzisiejszych jest z powodzeniem stosowana na różne dolegliwości zdrowotne. Zabiegi z użyciem borowiny stosuje się w uzdrowiskach, sanatoriach (borowiny w Polsce używa się w zabiegach sanatoryjnych już od 1858 ...
Awokado to najtłustszy, a tym samym najbardziej kaloryczny z owoców dlatego często nazywany jest owocem maślanym. Nie należy jednak go unikać. Dzięki dużej zawartości tłuszczu powala na lepsze przyswajanie wielu związków i witamin pozytywnie wpływających na zdrowie człowieka. Z kolei zawar...
Okres jesienno-zimowy sprzyja infekcjom i gorszemu samopoczuciu. Ze względu na mniejszą niż w miesiącach letnich ilość słońca większość ludzi odczuwa zmęczenie, przygnębienie, ospałość i niechęć do aktywności fizycznej.  W takich warunkach odporność organizmu może ulec osłab...
Ludzkość od setek lat fascynuje się fenomenem produktów pszczelich oraz ich wszechstronnego prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Najbardziej popularny wyrób pochodzący z pszczelej pasieki to bez wątpienia miód. Jest on uznawany za jedną z najbardziej niezwykłych substancji pochodzenia...
Wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach wskazywało na to, że Polacy spożywają zdecydowanie za mało nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tymczasem NNKT, czyli właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią niezwykle ważną rolę w wielu różnorodnych procesach fizjologicznych zacho...
Witamina C, znana także jako kwas askorbinowy (łac. acidum ascorbicum) to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada właściwości przeciwutleniające. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest jej w stanie samodzielnie wytworzyć mu...
Żywokost lekarski (inaczej kosztywał) to bylina stosowana już w pradawnych czasach, dziś trochę zapomniana, choć niesłusznie, gdyż pospolicie występuje na terenie Polski. Można go spotkać między innymi w mokrych rowach, na łąkach nad strumykami i brzegami wód. Szybko się rozrasta poprzez k...
Z pewnością większość z nas spotkała się w sklepach ze słodzikami, które są reklamowane jako forma zdrowego zmiennika białego cukru, jednak nie wszystkie nadają się dla diabetyków lub osób odchudzających się. Spożywanie zbyt dużych ilości cukru może prowadzić do rozwoju próchnicy lub choró...
Kwas foliowy (folacyna, witamina M) to jeden z folianów znanych pod nazwą witamina B9 lub witamina B11. Jest on najbardziej stabilną formą folianów, dlatego często wykorzystywany jest jako składnik suplementów diety. Jest potrzebny każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organiz...
Kiszenie od wielu lat jest jedną z najlepszych i zarazem naturalnych sposobów na skuteczne konserwowanie żywności. Kiszonki to produkt, który charakteryzuje się niezwykłymi walorami sensorycznymi, a także bardzo wartościowym składem odżywczym. W kuchni polskiej dużą popularnością cieszy si...
Gorzka czekolada posiada wiele właściwości, które wpływają na poprawę naszego stanu zdrowia i sprzyjają poprawie ogólnego samopoczucia. Zazwyczaj zawiera od 70 do 99% kakao, jest niemal całkowicie czarna i po spożyciu pozostawia w ustach cierpki, gorzkawy posmak. Czasem trudno przyzwyczaić...
Orzechy często są uznawane są za bardzo dobrą przekąskę i dobry zamiennik dla chipsów i chrupek. Pomimo swojej stosunkowo wysokiej wartości kalorycznej stanowią bogate źródło wielu witamin i minerałów i posiadają dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Są nasionami i jako takie, niosą w...
Rukiew wodna to roślina, która znana była już starożytnym, a jej właściwości doceniał sam Hipokretes lecząc swoich pacjentów. W Polsce występuje obficie i pospolicie na terenach podmokłych, nadrzecznych, wśród łąk w zachodniej części kraju, lecz nawet w tych rejonach jest stosunkowo r...
Seler posiada mnóstw wartości odżywczych a także wartości smakowe, dzięki którym nadaje wyrazistszy smak potrawom. Ułatwia trawienie i wpływa na oczyszczanie organizmu. Wspomaga układ nerwowy, kostny, pokarmowy, jak również kuracje odchudzające. Warzywo pełne zdrowia Chociaż smak sel...
Często, kiedy  odczuwamy głód sięgamy po opakowanie ciastek, chipsów, batonika lub czekoladę. Chwilowo zaspakajają potrzebę jedzenia, jednak zazwyczaj ich wartość kaloryczna przekracza rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu na pokarm w danym momencie. Dodatkowo, gotowe produkty spożywc...
<  1  2  3  4  5    >