Alergia - objawy, rodzaje i leczenie alergii

Patrycja Deja / 14 lutego 2019

Z roku a rok na alergię cierpi coraz większa populacja ludzi, przy czym na wszelkiego rodzaju uczulenia znacznie częściej cierpią mieszkańcy dużych miast, a także terenów przemysłowych. Według oficjalnych raportów prezentowanych w mediach, już około 50% Polaków cierpli na objawy alergiczne. Najczęstszym okresem występowania różnego rodzaju alergii jest wiosna (sezonowe pylenie roślin). A czy wiecie co najczęściej uczula?

Alergia - objawy, rodzaje i leczenie alergii

Niepokojące statystyki

Alergia została uznana za chorobę cywilizacyjną, która z roku na rok dotyka coraz więcej osób. Według oficjalnych danych obliczonych na podstawie wykonanych testów alergicznych, już około 50% Polaków cierpi na alergię. Rokowania nie są jednak najlepsze, gdyż specjaliści zakładają, że odsetek alergików w 2020 roku przekroczy 55%. Według tych samych statystyk wynika, że aż 75 % wszystkich alergików to mieszkańcy dużych miast. Alergia znacznie częściej dotyka osoby często przebywające w dużych aglomeracjach, oraz niewielkich miejscowości znajdujących się w pobliżu terenów przemysłowych, oraz autostrad.

Zdaniem lekarzy alergologów liczba naturalnych alergenów od wielu lat pozostaje niezmienna, przybywa natomiast substancji chemicznych, które wywołują uczulenia i prowadzą do alergii.

Co to jest alergia

Alergia jest uważana za uczulenie, stan nadwrażliwości organizmu na dany czynnik, czyli alergen. Upraszczając alergia to wzmożona aktywność układu odpornościowego na alergen. Alergię charakteryzuje podwyższony poziom przeciwciała znajdującego się w górnych drogach oddechowych, płucach, układzie oddechowym i skórze.

Ze względu podwyższoną pracę przeciwciała odpowiadającego za uczulenia rozróżniamy kulka rodzajów alergii:

Alergia pokarmowa - najczęściej występuje wśród dzieci i wiąże się z nietolerancją niektórych składników pokarmowych. Ten rodzaj alergii w większości przypadków objawia się wysypką i dolegliwościami gastrycznymi. Większość osób „wyrasta z alergii” pokarmowej, lub jej objawy są znacznie łagodniejsze w dorosłym życiu. Do najpopularniejszych alergenów pokarmowych należą:

- białko występujące w krowim mleku, u nie których osób alergia na białko mleczne dotyczy mleka pochodzącego również od innych zwierząt. Najczęściej osoby uczulone na te rodzaj białka tolerują mleko kozie.

- Białko występujące w jajkach kurzych. Podobno jajko obrabiane w wysokiej temperaturze zmniejsza ilość alergenu dzięki czemu niektóre osoby uczulone na białko z jajek mogą jeść ciasta i chleb z dodatkiem jajek. Jednak zawsze pod kontrolą i za wiedzą lekarza.

- Ryby - ryby i przetwory rybne to kolejny bardzo popularny alergen

- Orzechy – fistaszki czyli orzeszki ziemne są uważane za jeden z najsilniejszych alergenów. Nawet śladowa ilość tego alergenu może wywołać wstrząs anafilaktyczny

- seler

- truskawki, a dokładnie malutkie pestki występujące w owocach są silnie uczulające. Odradza się jedzenia truskawek nawet nieuczulonym wcześniej kobietom w ciąży, oraz małym dzieciom

- poziomki – uczulają równie silnie jak truskawki

- cytrusy

- wiśnie i czereśnie


-  Alergia wziewna – polega na wprowadzeniu do układu oddechowego alergenu podczas podczas oddychania. Ten rodzaj alergii bardzo często występuje równolegle  z alergią pokarmową. Do najpopularniejszych alergenów wziewnych należą:

•    roztocza kurzu – osoby uczulone na ten alergen w rzeczywistości nigdzie nie mogą czuć się bezpieczne. Roztocza występują we wszystkich miejscach, w których wyposażeniu występują tkaniny.

Sierść  zwierząt – najczęściej uczula kocia sierść, która się kruszy na mikroskopijne cząsteczki niezauważalne gołym okiem.  Zdaniem ekspertów czynnik uczulający może utrzymywać się w zamkniętych pomieszczeniach nawet do 5 lat. Nieco słabszym alergenem jest sierść psa, konia i innych zwierząt.

Pyłki rośli, są to alergeny występujące sezonowo, w okresach pylenia roślin.

- Alergia kontaktowa – w tym wypadku alergeny przenikają do organizmu przez skórę i wywołują reakcję w postaci zaczerwienionej skóry, wysypki, swędzenia,  a w skrajnych przypadkach pękających pęcherzy. Do najpopularniejszych alergenów kontaktowych należą:

Nikiel i chrom, które znajdują się w biżuterii, oraz na odzieży w postaci suwaków, zatrzasków i elementów ozdobnych

substancje zapachowe i konserwujące, które występują w chemii i kosmetykach

barwniki począwszy od tych nadających kolor odzieży, po barwniki występujące na przedmiotach codziennego użytku.

- Alergia na jad – występuje na skutek ukąszenia i wywołuje uczulenie objawiające się obrzękiem, lub zaczerwienieniem. W skrajnych przypadkach może w wywołać obrzęk dróg oddechowych, lub całego organizmu. Alergia na jad często prowadzi do reakcji ogólnoustrojowej, oraz wstrząsu anafilaktycznego.  Do najczęściej uczulających jadów należą:

jad pszczoły miodnej

jad trzmiela

jad osy

jad szerszenia

jad mrówek