Chrzan - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Małgorzata Karpińska / 28 lipca 2020

Chrzan posiada wiele właściwości leczniczych, jednak większość osób wykorzystuje go jedynie w kuchni, zazwyczaj jako przyprawę wielkanocną. Wynika to z niewiedzy o właściwościach zdrowotnych chrzanu, który jest naturalnym lekarstwem na katar, chore zatoki oraz niestrawność. Jest on pomocny również w przypadku dolegliwości bólowych kręgosłupa i reumatycznych. Właściwości chrzanu są także pomocne w wybielaniu piegów. Zawarte w chrzanie glikozydy siarkocyjanowe odpowiedzialne za charakterystyczny i raz piekący smak sprawiają, że ma on właściwości grzybobójcze, wirusobójcze i bakteriobójcze.

Chrzan - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Zawartość chrzanu

W chrzanie znajduje się wiele składników mineralnych. Jest on bogaty w potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, siarkę oraz żelazo. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B witaminę E i A. W chrzanie znajdują się również przeciwutleniacze. Zaletą tego produktu jest jego niskokaloryczność, gdyż w 100 g znajduje się tylko 50 kalorii.

Właściwości chrzanu, a profilaktyka nowotworowa

Korzeń chrzanu pospolitego od lat jest wykorzystywany w kuchni głównie jako świąteczna przyprawa. Ze względu na swoje właściwości lecznicze jest on również naturalnym preparatem na wiele dolegliwości. Już w medycynie ludowej korzeń chrzanu pospolitego był wykorzystywany do leczenia kataru, chorych zatok, dolegliwości bólowych głowy kręgosłupa oraz reumatycznych. Chrzan był stosowany również do łagodzenia dolegliwości trawiennych. Przeprowadzone przez naukowców badania wykazały, że ma on również działanie antynowotworowe.

W chrzanie znajdują się glukozynolany, których produktem rozkładu są izotiocyjaniany odpowiedzialne za jego właściwości zdrowotne. To one zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Chrzan jest zaliczany do grupy warzyw, w której znajduje się również kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzodkiewka oraz brukiew, która również ma działanie przeciwnowotworowe. Dzięki izotiocyjanianom zawartym w produktach wprowadzonych do codziennej diety możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka przełyku, płuc oraz pęcherza. Według badań chrzan może zminimalizować ryzyko rozwoju raka żołądka.

Uzyskane wyniki badań wykazują, że im mniejszą średnicę posiada korzeń chrzanu, tym zawiera większą ilość substancji antynowotworowych.

Chrzan można utrzeć lub przygotować z niego syrop, który ma działanie silnie rozgrzewające, a ponadto pozwala obniżyć gorączkę. Dzięki niemu można zwalczyć jednocześnie bakterie oraz wirusy, które wywołały chorobę. W chrzanie znajdują się związki chemiczne wspomagające rozrzedzenie wydzieliny, która zalega w drogach oddechowych. Starty chrzan wydziela olejki eteryczne, które są pomocne podczas udrażniania nosa i leczenia infekcji zatok. Dzięki dużej zawartości witaminy C, E i minerałów systematyczne spożywanie chrzanu może podnieść odporność organizmu.

Okład z chrzanu w walce z reumatyzmem

Chrzan jest niezwykle pomocny w przypadku osób zmagających się z uciążliwym reumatoidalnym zapaleniem stawów, gdyż doskonale pobudza krążenie krwi. Okłady z chrzanu pozwalają na złagodzenie obrzęków, który towarzyszą reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz przywracają ich ruchomość. Takie kompresy to doskonałe rozwiązanie również dla osób cierpiących na dnę moczanową lub stany zapalne nerwu kulszowego. W medycynie naturalnej wykorzystuje się również świeże liście rośliny, które zmniejszają bóle głowy również o podłożu migrenowym.

Wpływ chrzanu na układ pokarmowy i moczowy

Spożywanie chrzanu doskonale wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom może być on wykorzystywany do kuracji infekcji o podłożu bakteryjnym, a także pasożytniczym. Zawarte w nim substancje o właściwościach grzybobójczych sprawiają, że zapobiega on rozwojowi drożdżycy jelita. Jest to bardzo ważne podczas antybiotykoterapii. Chrzan poprawia apetyt, a ponadto zapobiega szkorbutowi i paradontozie. Pomaga zadbać o zdrowie jamy ustnej, gdyż zabija znajdujące się w niej bakterie. Właściwości soku ze świeżo utartego chrzanu doskonale wpływają na funkcjonowanie wątroby, a ponadto przyspieszają proces regeneracji komórek. Włączenie jest w celu odkwaszenia i odtrucie organizmu z toksyn. Poprzez dodanie chrzanu do tłustych potraw przygotowanych na bazie mięsa można sprawić, że staną się one lżejsze do strawienia i nie spowodują wystąpienia dolegliwości ze strony wątroby. Jest to wynikiem tego, że chrzan pobudza produkcję żółci, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Poprzez stosowanie chrzanu w umiarkowanej ilości możliwe jest wspomożenie procesu leczenia chorób ze strony układu moczowego, gdyż jego właściwości są pomocne w stanach zapalnych nerek i pęcherza moczowego.

Przeciwwskazania do spożywania chrzanu

Chrzan jest naturalnym i bezpiecznym lekarstwem, jednak istnieją przeciwwskazania wykluczające jego spożywanie. Nie jest on wskazany osobom, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka oraz dwunastnicy, gdyż ostry chrzan może przyczynić się do podrażnienia śluzówki i nasilić występujące dolegliwości. Przeciwwskazaniem są również choroby tarczycy. Spożywanie chrzanu nie jest zalecane u dzieci przed skończeniem 3. roku życia. Spożywanie chrzanu w zbyt dużej ilości może przyczynić się do wystąpienia przekrwienia błon śluzowych oraz nudności, a w niektórych przypadkach zdarza się, że powoduje on nasilenie potliwości skóry.