Jodyna - właściwości lecznicze i zastosowanie

Małgorzata Karpińska / 2 listopada 2020

Jodyna jest popularnym środkiem dezynfekującym przeznaczonym do użytku zewnętrznego. Można ją kupić bez recepty w każdej aptece. Jest to preparat wykorzystywany do odkażania drobnych ran, leczenia trądziku, a także grzybicy. Jodyna znajduje również zastosowanie w odkażaniu wody z niepewnych źródeł.

Jodyna - właściwości lecznicze i zastosowanie

Czym jest jodyna?

Jodyna jest trzyprocentowym roztworem jodu w alkoholu etylowym i z dodatkiem jodku potasu będącego środkiem stabilizującym. Jest to preparat o charakterystycznej ciemnożółtej, a nawet brunatnej barwie. Dzięki swoim właściwościom doskonale zwalcza drobnoustroje tj. grzyby, wirusy i bakterie. Ze względu na to jest wykorzystywana do leczenia chorób skóry m.in. grzybicy i trądziku. Jodyna nie może być stosowana u dzieci poniżej 3 r.ż., osób cierpiących na choroby serca, gruźlicę i choroby tarczycy. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest także nadwrażliwość na jod.

Właściwości jodyny

Jodyna ma właściwości, które doskonale zwalczają wirusy, bakterie i grzyby. Wykorzystywana jest jako środek antyseptyczny w przypadku powstania otarć naskórka i niewielkich ran. Ważne jest, aby smarować jedynie okolice zranionego miejsca, gdyż otwarte rany nie powinny być przemywane jodyną. Ten powszechnie znany preparat pomaga w łagodzeniu objawów zapalenia gardła. Dodanie do szklanki wody trzech kropli jodyny i płukanie taką mieszanką gardła pozwala skutecznie usunąć nalot z migdałów.

Właściwości jodyny pozwalają na odkażanie wody, jest to niezwykle ważne podczas podróży do egzotycznych krajów, gzie występuje nieprzychylna naszym organizmom flora bakteryjna. W tym celu dodaje się trzy krople jodyny do jednego litra wody. Jeżeli chcielibyśmy zneutralizować specyficzny posmak, można dodać do niej kilka kropli soku z cytryny. Przed wypiciem takiej wody należy odczekać trzydzieści minut. Właściwości jodyny przynoszą rewelacyjne efekty w leczeniu chorób grzybiczych skóry.

Jodyna, a płyn Lugola

Podstawową różnicą pomiędzy jodyną a płynem Lugola jest to, że jodyna jest roztworem alkoholowym, a płyn Lugola roztworem wodnym jodu. Tak jak w przypadku jodyny w składzie płynu Lugola znajduje się jodek potasu odpowiedzialny za rozpuszczanie się jodu w wodzie.

Płyn Lugola również jest stosowany do odkażania skóry, jednak jego działanie jest słabsze od jodyny. Właściwości tego preparatu są pomocne w leczeniu chorób tarczycy i zapalenia gardła. W odróżnieniu od jodyny płyn Lugola można kupić tylko na receptę i może być stosowany doustnie.

Wpływ jodu na organizm człowieka

Jod jest pierwiastkiem, który ma ogromne znacznie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego niedobór może przyczynić się do wystąpienia zmęczenia, braku energii, problemów z wagą, wypadania włosów, kołatania serca, przyśpieszenia pulsu, nerwowości, uczucia zimna, a także problemów z koncentracją.

Nie bez znaczenia jest także nadmiar jodu, gdyż może on skutkować wystąpieniem nadczynności tarczycy i zaburzeń układu pokarmowego. Takim sytuacjom towarzyszy również biegunka oraz nudności. Przedawkowanie jodu może skutkować rozwojem lub zaostrzeniem chorób autoimmunologicznych tarczycy, a także niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy.