Komosa piżmowa - właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Małgorzata Florków / 25 grudnia 2019

Komosa piżmowa jest jednoroczną rośliną pochodzącą z Meksyku, która ma właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Zalicza się ją do rodziny roślin szarłatowatych lub komosowatych. Komosa piżmowa posiada grubą łodygę, która się rozgałęzia. Pokrywają ją gruczołowe włoski, które wydzielają cytrynowy zapach. Liście komosy piżmowej są podłużnie lancetowate. Roślina ta posiada kwiatostany utworzone z drobnych kwiatów o zielonym kolorze. Komosa piżmowa wydaje owoce w postaci orzechów, które otoczone są okwiatem. Roślina ta jest wiatropylna, a jej liście, kwiaty, a także owoce są surowcem zielarskim. Komosa uważana jest za roślinę trującą, jednak powszechnie znane są jej właściwości lecznicze, gdyż pomaga w walce organizmu z pasożytami.

Komosa piżmowa - właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Jakie wartości odżywcze posiada komosa piżmowa?

Komosa piżmowa określana również jako herbata jezuicka jest źródłem niacyny, żelaza, fosforu, wapnia, a także witaminy A, B3 i C. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Znajdziemy w niej również sporą ilość olejków eterycznych, garbniki, saponiny oraz gorycze.

Olejki eteryczne, które znajdują się w komosie piżmowej, są szkodliwe dla ludzi i zwierząt, dlatego nasiona tej rośliny powinny być spożywane w niewielkich ilościach.

Komosa piżmowa jest rośliną wykorzystywana w lecznictwie. Pozwala na skuteczne usunięcie pasożytów z organizmu człowieka. Jej właściwości są wykorzystywane w walce z owsikami, glista ludzką, a nawet tęgoryjcem dwunastnicy. Komosa piżmowa paraliżuje układ nerwowy pasożytów, w wyniku czego zostają one unieruchomione i wydalone z kałem. Herbata jezuicka, dzięki swoim właściwościom jest wykorzystywana do zwalczania pasożytów zewnętrznych. Pomaga skutecznie zwalczyć pluskwy, świerzbowce, pchły, wszy, a także mszyce. W tym celu należy przemywać naparem z komosy skórę zmienioną chorobowo. Komosa piżmowa jest rośliną, która wykazuje również działanie przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Poprzez swoje lecznicze właściwości polecana jest kobietom, które zmagają się z bolesnymi misiaczkami. Herbata jezuicka może przyspieszać proces przemiany materii, a także wspomagać proces leczenia czerwonki, która określana jest także jako dyzenteria. Jest to choroba zakaźna jelit, w szczególności jelita grubego. Wywołują ją zazwyczaj infekcje bakteryjne lub inwazje pasożytów. Komosa piżmowa może być używana jako przyprawa, dzięki temu może zapobiegać wzdęciom.

Jakie skutki uboczne może wywołać komosa piżmowa?

Jeśli chcesz zwalczyć pasożyty w organizmie dzięki stosowaniu komosy piżmowej, musisz zdawać sobie sprawę, że jej nadużycie może przynieść skutki uboczne. W związku u z tym nie stosuj jej na własną rękę. W wyniku przedawkowania komosy piżmowej mogą pojawić się drgawki, zaburzenia równowagi, czasowy niedosłuch, utrata apetytu, a nawet uszkodzenie narządów wewnętrznych tj.nerki i wątroba. W poważniejszych przypadkach przedawkowanie komosy może zakończyć się śmiercią. W celu uniknięcia sytuacji, jaką jest przedawkowanie komosy,  zaleca się jej przyjmowanie jednocześnie z silnymi środkami przeczyszczającymi.

Zastosowanie komosy piżmowej (herbaty jezuickiej)

Herbata jezuicka, czyli komosa piżmowa jest znaną przyprawą w Meksyku, dlatego jest dodawana do różnych potraw- zazwyczaj razem z kolendrą. Z komosy wytwarza się przyprawę epazote, która przeznaczona jest do potraw z fasoli np. smażonej pasty fasolowej. Przyprawa z komosy piżmowej jest stosowana również do dań mięsnych, sałatek, a także zup. W Ameryce Łacińskiej wykorzystuj się ją do huitlacoche, który jest grzybem pokrywającym kolby kukurydzy. Określa się go jako meksykańska trufla. Przyprawa epazote jest dodawana również do tortilli z masy kukurydzianej podawanej z roztopionym serem. Komosa piżmowa oprócz kolendry idealnie współgra z czosnkiem, kminkiem, a także limonką.

Najpopularniejszym sposobem jej wykorzystania jest przygotowanie naparu. W tym celu należy zalać szklanką wrzącej wody jedną łyżeczkę suszu z komosy. Taka mieszanka powinna parzyć się pod przykryciem przez około trzydzieści minut. Kolejnym etapem przygotowania jest przecedzenie naparu, którego nie można wypić na raz w całości. Napar z komosy piżmowej należy spożywać w dawce ok. 100ml dwa razy dziennie. Po godzinie od wypiciu naparu należy zażyć środek przeczyszczający, w celu uniknięcia skutków ubocznych. Napar przygotowany z komosy piżmowej musi być spożywany pod ścisłą kontrolą lekarza, ponieważ bardzo łatwo można go przedawkować.

Komosę piżmowa można stosować także w formie tabletek. Poprzez swoje właściwości jest wykorzystywana jako jeden ze składników leków, których zadaniem jest zwalczenie bakterii, wirusów, a także pasożytów. Tego typu suplement nie należy do najtańszych. Za sto tabletek trzeba zapłacić od 130 zł do 200 zł.

Na stronach sklepów internetowych można kupić olej z komosy piżmowej. Tego typu preparat stosuje się wyłącznie w przypadkach ostatecznych pod ścisłą kontrolą lekarza, gdyż jego nadmierne spożycie może również przyczynić się do wystąpienia poważnych działań niepożądanych.