Magnez dla zdrowia kości i układu nerwowego

Anna Serwatkiewicz / 9 maja 2016

Magnez jest często nazywany pierwiastkiem życia. Pełni on istotną funkcję w wielu obszarach organizmu, m.in. wpływa na proces krzepnięcia krwi, reguluje równowagę wapniową oraz rozwój układu szkieletowego, wzmacnia układ krwionośny oraz reakcje obronne organizmu. Jest również koenzymem i bierze udział w przebiegu wielu szlaków metabolicznych. Ze względu na szereg spełnianych funkcji pełni istotną rolę zarówno w profilaktyce , jak i leczeniu wielu chorób. Niedobór magnezu często objawia się nerwowością, rozdrażnieniem, problemami z koncentracją i zapamiętywaniem, roztargnieniem, kołataniem serca, problemami ze snem, znużeniem, skurczami mięśni lub drganiem powieki.

Magnez dla zdrowia kości i układu nerwowego

Magnez a zdrowie kości

Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D uczestniczy w budowie zębów i kości, jednocześnie zapobiega też osteoporozie. Pełni on rolę w mineralizacji kości, a aż 60% pierwiastka obecne w organizmie znajduje się właśnie w nich. Należy jednak pamiętać, by dostarczać go w ilości dwa razy mniejszej niż wapnia. Zachwiana równowaga między ilością obu pierwiastków skutkuje osłabieniem ich działania.

Zdrowy układ nerwowy wspomagany magnezem

Magnez ma istotne znaczenie dla układu nerwowego. Jest też często nazywany jego regulatorem, wpływając m. in. na zmniejszenie pobudliwości komórek nerwowych mózgu. działając na niego tonizująco i uspokajająco. Odgrywa istotną rolę w wytwarzaniu i magazynowaniu energii pod postacią wysokoenergetycznych związków. W ten sposób wpływa na poprawę pamięci, koncentracji i nastroju. Katalizując spalanie węglowodanów (glukozy) jest odpowiedzialny za transfer energii do komórek całego ustroju, szczególnie komórek nerwowych mózgu, które cechują się dużą wrażliwością na jej niedobór. Oddziałuje również pozytywnie na poprawę pamięci i sprawność myślenia.

Źródła magnezu

Bogatym źródłem magnezu są orzechy, zboża, pieczywo i makarony pełnoziarniste, przyprawy, kakao, gorzka czekolada, herbata, kasze jęczmienne, ryby, warzywa strączkowe i warzywa o zielonych liściach. Warto zwiększyć ich udział w codziennej diecie, by wspomóc swój układ kostny, pamiętając jednak o jednoczesnym zwiększeniu podaży produktów zawierających wapń. Stosując suplementację z użyciem preparatów farmaceutycznych, warto zwrócić uwagę, by zawierały one oba związki (wapń i magnez) w odpowiedniej proporcji (2:1) i pochodziły ze źródeł naturalnych w postaci organicznej. Należy także ograniczyć spożycie kawy, mocnej czarnej herbaty i alkoholu, które wpływają na wypłukiwanie magnezu z organizmu i prowadzą do jego niedoboru i objawów z nim związanych.