Młody zielony jęczmień - właściwości i zastosowanie

Małgorzata Karpińska / 13 maja 2016

Jęczmień to jedno z najstarszych uprawnych zbóż na całym świecie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu. W czasach starożytnych był on podstawą żywienia, jednak znalazł on także zastosowanie przy wytwarzaniu piwa. Obecnie jest on wykorzystywany podczas produkcji kasz i whisky. Od niedawna na popularności zyskała jego młodociana forma wykorzystywana jak ośrodek dietetyczny oraz suplement diety.

Młody zielony jęczmień - właściwości i zastosowanie

Czym jest młody zielony jęczmień?

Młodym zielonym jęczmieniem nazywa się niedojrzałe pędy jęczmienia zwyczajnego, które nie są starsze niż 7 dni. Na rynku dostępne są w formie sproszkowanej. W celu uzyskania produktów dobrej jakości konieczne jest użycie jęczmienia niemodyfikowanego genetycznie i wysuszenie go w niskiej temperaturze pod ciśnieniem bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Pomimo niskie temperatury Proces ten trwa krótko, dzięki czemu możliwe jest zachowanie większości wartościowych substancji odżywczych. Jego walory  sprawiły, że jest on określany jako pokarm gladiatorów, zielone mleko lub zielona krew- jest to pokarm życia. Młody zielony jęczmień można kupić w postaci proszku, tabletek lub kapsułek.

Młody zielony jęczmień zyskał na popularności, dzięki swoim wartościom odżywczym. Zawiera on aż 45% białka, prowitaminę a, witaminy z grupy B, witaminę C, E, K, minerały takie jak magnez, żelazo, potas, wapń, cynk, selen fosfor, mangan, siarkę sód, jod, miedź, a także chlorofil. Tak bogaty skład świadczy o tym, czy jest to produkt warty stosowania.

Dlaczego warto stosować młody zielony jęczmień?

Młody zielony jęczmień posiada wiele właściwości leczniczych. Na szczególną uwagę zasługują jego właściwości antyoksydacyjne, czyli wymiatające wolne rodniki, co przekłada się na przeciwdziałanie starzeniu komórek oraz uszkodzeniu ich DNA. Takie właściwości przeciwutleniające pozwalają na ochronę organizmu przed rozwojem nowotworów i stanów zapalnych, a także chorób neurodegeneracyjnych tj. Parkinson, Alzheimer oraz chorób z autoagresji. Dzięki enzymom SOD i GIV zawartym w młodym zielonym jęczmieniu jego właściwości lecznicze są spotęgowane.

Popularne stało się picie zielonych koktajl z zawartością młodego jęczmienia. Spożywanie go w takiej formie doskonale odmładza organizm, a także odtruwa go. Dzięki niemu możliwe jest stymulowanie regeneracji narządów wewnętrznych, wspomożenie leczenia chorób skórnych, schorzeń reumatycznych oraz alergii. Młody zielony jęczmień doskonale obniża poziom cukru we krwi, w związku z czym jest wskazany dla osób zmagających się z cukrzycą. Jego właściwości pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegają wystąpieniu chorób układu krążenia. Przeprowadzone badania wykazały, że ekstrakt z młodego zielonego jęczmienia wykazuje pozytywne działanie w walce z depresji, gdyż zwiększa poziom serotoniny.

Spożywanie zielonego młodego jęczmienia wykazuje dobroczynne działanie w leczeniu wrzodów żołądka, zaparć oraz pozostałych chorób obejmujących układ pokarmowy. Dużą popularnością wśród osób chcących pozbyć się dodatkowych kilogramów cieszą się suplementy z zielonego młodego jęczmienia, gdyż pobudzają one przemianę materii, wspomagając tym samym proces odchudzania.

Młody zielony jęczmień działa także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie, dlatego warto jest go zażywać podczas leczenia różnego rodzaju infekcji i chorób wirusowych. Ten niepozorny produkt jest prawdziwą bombą witaminową. Jego cenne właściwości doskonale wspomagają rekonwalescencję po wszelkich przebytych chorobach, u osób będących w stanie niedożywienia oraz przemęczenia. Młody zielony jęczmień ma pozytywny wpływ podczas leczenia anemii i awitaminozy. Jego zażywanie wskazane jest kobietom starającym się o dziecko, ponieważ młody zielony jęczmień jest źródłem dobrze przyswajalnego kwasu foliowego. Zawarte w nim minerały i witaminy korzystnie wpływają na stan skóry oraz oprawiają wygląd włosów i paznokci.

Młody zielony jęczmień jest bogaty substancje odżywcze, dlatego wprowadzony do codziennej diety może skutecznie zwiększyć odporność organizmu. Dzięki swoim właściwościom doskonale wspomaga produkcję komórek odpornościowych – głównie leukocytów.  W wyniku tego przyśpieszony zostaje proces gojenia się ran.

Młody jęczmień wykazuje także działanie detoksykacyjne. Poprzez jego regularne spożywanie możliwe jest usunięcie z organizmu metali ciężkich, które mają szkodliwe działanie. W jęczmieniu zielonym znajduje się również chlorofil oraz beta-karoten, który ma pozytywny wpływ na wydalanie toksyn z organizmu. Ponadto spożywanie młodego jęczmienia zielonego pozytywnie oddziałuje na pracę wątroby oraz wspomaga prawidłowy przebieg procesów metabolicznych w organizmie.

Jak spożywać młody jęczmień?

Młody jęczmień dostępny jest w formie sproszkowanego soku. W celu przygotowania koktajlu konieczne jest dodanie jednej do dwóch łyżeczek produktu do 250 ml wody. Tak przygotowaną miksturę należy wypić od razu, gdyż jęczmień nie zdąży utracić swoich wartości odżywczych. Ze względu na specyficzny smak zielony jęczmień nie każdemu przypadnie do gustu, w związku z tym można dodać do mieszanki odrobiny miodu. Młody zielony jęczmień w formie proszku może być dodawany do sałatek lub innych potraw. W celu uzyskania jak najlepszych efektów powinien być przyjmowany dwa razy dziennie.