Olej z czarnuszki

Patrycja Deja / 24 maja 2016

Olej z czarnuszki ma zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetologii i w kuchni. Wspiera leczenie wrzodów, przynosi ulgę w stanach alergicznych, pomaga zwalczyć trądzik i łupież. W kuchni znalazł zastosowanie jako przyprawa nadająca potrawom charakterystycznego korzennego aromatu i smaku.

 

Olej z czarnuszki

Leczniczy skład oleju z czarnuszki


Olej z czarnuszki jest zanany w ziołolecznictwie już od starożytności, starożytni nazwali go „złotem faraonów” i stosowali w leczeniu różnych dolegliwości. Współczesne badania wykazały, że olej z czarnuszki aż w 85% składa się nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą:

  •  kwas Omega 6 około 60% (linolowy)
  •  kwas Omega 9 około 25% (oleinowy)
  •  kwas Omega 3 (alfa-linolenowy) około 1%

Ponadto olej z czarnuszki jest bogaty w witaminę E, beta- karoten, sterole, biotynę, oraz przeciwutleniacze i mikroelementy. Za najważniejszy składnik tego oleju uważa się tymochinon, znajdujący się w olejku eterycznym z czarnuszki, który ma silne działanie przeciwzapalne porównywalne do działania aspiryny, a także działanie przeciwbólowe, oraz przeciwnowotworowe. Olej z czarnuszki ma właściwości chroniące miąższ nerek i wątroby.
Uwaga jedynie olej nierafinowany, tłoczony na zimno posiada opisane poniżej właściwości lecznicze!!!


Olej z czarnuszki nadzieją dla chorych na raka


Amerykański naukowy prowadzący badania na zwierzętach nad olejem z czarnuszki twierdzą, że nasiona, jak i sam olej zabija komórki nowotworowe i hamuje ich rozwój. Zdaniem tychże naukowców olej z czarnuszki zahamował rozwój nowotworu skór i tkanki podskórnej.
Natomiast badania przeprowadzone w 2012 roku w Egipcie dowiodły, że ekstrakt z nasion i oleju czarnuszki zmniejszył aktywność komórek nowotworowych wątroby, kolejne badania w 2014 roku prowadzane przez saudyjskich badaczy wykazały, że ten sam ekstrakt obniżył żywotność komórek nowotworowych raka płuc, jelita grubego, raka piersi, białaczki. Naukowcy zgodnie przypisują działanie przeciwnowotworowe związkowi tymochinonu. Nie należy jednak zastępować leczenia farmakologicznego przyjmowaniem oleju z czarnuszki, w porozumieniu z lekarzem prowadzącym można natomiast suplementować olej z czarnuszki równolegle z lekami.


Olej z czarnuszki łagodzi szkodliwe działanie radioterapii


Badanie laboratoryjne na zwierzętach przeprowadzone w Turcji wykazały, że przyjmowanie oleju z czarnuszki na kilka dni przed planowanym naświetlaniem i 10 dni po radioterapii w znacznym stopniu chronią organizm przed szkodliwym jej działaniem.


Olej z czarnuszki na żołądek


Olej z czarnuszki jest wykorzystywany od stuleci na Bliskim Wschodzie na dolegliwości żołądkowe takie jak nieżyt żołądka, grypę żołądkową, refluks, wrzody, zaś jego właściwości zapobiegające powstawaniu wrzodów zostały udowodnione naukowo. Badania nad tym olejem wykazały, że zwalcza on bakterię zwaną helicobacter pylori odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Z tych samych badań wynika, że olej z czarnuszki posiada podobne właściwości lecznicze co leki stosowane w medycynie na schorzenia żołądkowe. Nie oznacza to jednak, że można samodzielnie zastąpić leczenie farmakologiczne olejem z czarnuszki, wprowadzenie tego oleju podczas leczenia należy skonsultować z lekarzem.


Olej z czarnuszki obniża cholesterol i poziom cukru


Badania kliniczne wykazały, że regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki obniża w organizmie poziom glukozy, trójglicerydów, oraz cholesterolu, a więc zapobiega rozwojowi cukrzycy i miażdżycy. Ponadto stosowanie oleju z czarnuszki jest wskazane we wczesnym stadium chorób serca, naczyniowych, w chorobie niedokrwiennej serca, po przebytych zawałach i stanach przedzawałowych, regularnie stosowany pomaga w leczeniu cukrzycy typu 2.


Olej z czarnuszki na alergie


Badania przeprowadzone na grupie 152 pacjentów wykazały, że olej z czarnuszki łagodzi również objawy alergiczne, regularnie przyjmowany pomaga w zwalczeniu kataru alergicznego, astmy oskrzelowej, egzemy atopowej.


Olej z czarnuszki na problemy skórne


Olej z czarnuszki nałożony na skórę wykazuje działanie ochronne, chroni przed poparzeniem promieniami słonecznymi, ponadto łagodzi istniejące już podrażnienia, przyspiesza gojenie uszkodzeń skóry i poważnych ran, jest pomocny w leczeniu trądziku, łupieżu, liszai i atopowego zapalenia skóry.
Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie na suchą i wrażliwą skórę poprawia jej kondycję, a dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia tkanki skórnej.


Olej z czarnuszki w aromaterapii


Olejek z czarnuszki dodany do kąpieli powoduje wyciszenie, łagodzi stres i pomaga zwalczyć bezsenność.
Uwaga! Olej z czarnuszki ma silne działanie przeciwskurczowe, a badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że może hamować skurcze macicy, dlatego też nie powinien być przyjmowany w czasie ciąży i w okresie połogu.
Olej z czarnuszki nie jest również wskazany u osób z niedociśnieniem krwi.

Jak przyjmować olej z czarnuszki

Zalecana dawka dzienna oleju z czarnuszki dla dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem,dla dzieci dzieci - 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie. Uwaga nie należy przekraczać podanej dawki bez konsultacji z lekarzem.