Owoc kiwi - wartości odżywcze, właściwości, witaminy

Małgorzata Florków / 23 grudnia 2019

Ten niewielki owoc jest obfity w substancje odżywcze, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Kiwi jest owocem polecanym, w celu wzmocnienia odporności, a także w przypadku wystąpienia problemów trawiennych. Jego właściwości przekładają się również na poprawę stanu cery.

Owoc kiwi - wartości odżywcze, właściwości, witaminy

Skąd pochodzi z kiwi?

Kiwi pochodzi z Chin i znane było jako Yang Tao. Obecnie roślina wydająca te owoce jest uprawiana w Nowej Zelandii, Australii, Chile, USA, Południowej Afryce, a także nad Morzem Śródziemnym. Dopiero w XX wieku owoc ten został nazwany kiwi, a nazwa ta została zaczerpnięta z jego skórki, która przypomina upierzenie ptaka kiwi, występującego na terenach Nowej Zelandii.

Kiwi - wartości odżywcze 

Kiwi może być spożywane, przez osoby odchudzajcie się, gdyż jest niskokaloryczne. Jeden owoc zawiera jedynie ok.40-50 kalorii. W 100 gramach owocu kiwi znajduj się 60kcal i 2g błonnika. Kiwi jest jednym z owoców należących do grupy suprfoods, czyli żywności, która wykazuje bardzo korzystne działanie na organizm człowieka.

W owocach kiwi znajdziemy wiele witamin z Grupy B, a także witaminę C, K oraz E. Wystarczy spożyć tylko jeden owoc, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że niewiele owoców posiada witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem ochraniającym komórki przed wolnymi rodnikami, a także zapobiegająca procesom starzenia. Kiwi jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, potasu i karotenoidów. Potas zawarty w owocu stabilizuje ciśnienie krwi i wspomaga prace serca. Poprzez spożycie owoców dostarczamy naszemu organizmowi wapń, mangan, miedź oraz, magnez.

Badania wykazały, że kiwi doskonale zachowuje swoje wartości odżywcze. Nawet po pół roku przechowywania znajduje się w nim około 90 % witaminy C.

Cenne składniki odżywcze znajdują się w miąższu i pestkach kiwi.

W pestkach owocu znajdują się kwasy Omega 3, które w skuteczny sposób spowalniają procesy starzenia się komórek, ale również wykazują pozytywny wpływ na układ krwionośny. Dzięki kwasom omega-3 zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca, a dodatkowo wzmacnia się pamięć.

Ze względu na swoje właściwości kiwi znalazło równie zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się je do produkcji szamponów, balsamów do ust, żeli do kąpania itp. Pestki owocu są wykorzystywane do produkowania peelingów, a kwasy, które znajdują się w kiwi, są stosowane w kremach, a także maseczkach.

Wpływ kiwi na zdrowie

Specjalista do spraw żywienia z Rowett Research Institute twierdzi, że spożywanie codzienne owocu kiwi może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie poprzez ochronę DNA przed uszkodzeniami, które w niektórych przypadkach mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych. Specjalista ten wykazał także, że kiwi może wspomagać proces regeneracji uszkodzonego DNA. W przeprowadzonych badaniach ustalono, że owoce kiwi zawierają substancje, które niszczą komórki nowotworowe odpowiedzialne za raka jamy ustnej.

Pozytywne działanie w profilaktyce chorób nowotworowych wykazuje w szczególności czerwona odmiana kiwi. Ten rodzaj owoców zawiera dużą ilość antocyjaniny, która jest związkiem roślinnym o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki temu pomaga chronić organizm przed chorobą serca i nowotworami.

Kiwi króluje na liście owoców z największą zawartością witaminy C. Niewiele osób wie, że zawiera ono większą dawkę tej witaminy niż cytryna i pomarańcze. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić organizm podczas walki z przeziębieniem. Dzięki włączeniu kiwi na sale do codziennej diety można zmniejszyć ryzyko rozwoju przeziębienia.

Po owoc kiwi warto sięgnąć po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. W szczególności, jeśli zawierał on dużą ilość białka (mięso, mleko). Naukowcy z Nowej Zelandii przeprowadzili badania, które wykazały, że w kiwi zawarty jest enzym, który wpływa korzystnie na proces trawienia białek, a na dodatek zmniejsza uczucie przejedzenia, któremu towarzyszy dyskomfort.

W kiwi znajdziemy również luteinę i zeaksantyny, czyli związki, które występują w oku człowieka. Ich zadaniem jest przeciwdziałanie rozwojowi zaćmy, a także zwyrodnienia plamki żółtej. Kiwi jest pomocne podczas zaparć, ponieważ posiada sporą zawartość błonnika, który wykazuje właściwości przeczyszczające. Błonnik ten wpływa korzystnie na przemianę materii, dlatego zaleca się wprowadzanie kiwi do diet odchudzających.

Jakie owoce wybierać?

Jeśli zamierzasz kupić kiwi, decyduj się tylko na twarde owoce, które nie posiadają przebarwień. W celu sprawdzenia, czy owoc jest dojrzały należy go delikatnie nacisnąć, jeśli ustąpi pod palcem oznacza to, że jest w idealnym stanie do zjedzenia. Jeśli owoc jest niedojrzały, to można go przechowywać w papierowej torebce w temperaturze pokojowej. Codziennie należy sprawdzać, czy już dojrzał. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces dojrzewania, włóż do torby jabłka, które wydzielają etylen wpływający na ten proces.