Pierzga pszczela - właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Małgorzata Florków / 26 listopada 2019

Pierzga pszczela to najmniej znany produkt pszczeli, posiadający wiele cennych właściwości zdrowotnych. W związku z tym od lat jest wykorzystywana w kosmetyce, a także fitoterapii. Zawarte w niej witaminy i minerały sprawiają, że posiada wielokierunkowe zastosowanie.

Pierzga pszczela - właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Czym jest pierzga?

Pierzga jest pyłkiem kwiatowym pozyskiwanym przez pszczoły miodne. Pyłek jest mieszany przez pszczoły z miodem, a także wydzieliną gruczołów ślinowych. Następnie jest składany w postaci obnóży do komórki plastra, gdzie ulega fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych, w środku gniazda pszczelego. W ulu panuje wysoka temperatura, a także wilgoć. Za przemianę biochemiczną pyłku odpowiadają mikroorganizmy, które żyją w takich warunkach. Pierzga jest produktem końcowym fermentacji mlekowej. Podczas próby smakowej pierzgi wyczuwalny jest kwaśny i żywiczy posmak. Dopiero rozpuszczenie jej w wodzie uwalnia słodycz pyłku, a także wyczuwalny aromat kwiatowy. W przeciwieństwie do pyłku pierzga ma trwalszą konsystencję, dlatego zaleca się jej rozpuszczanie z wodą lub miodem. Pierzga ma podobne właściwości jak pyłek pszczeli jednak wpływa korzystniej na organizm pszczół. Pierzga ma działanie bakteriostatyczne.

Właściwości pierzgi

Pierzga to produkt, który ma działanie wielokierunkowe. Wprowadzenie pierzgi do codziennej diety poprawia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także wzmacnia jego odporność. Pierzga zawiera w sobie sporą ilość mikroelementów: selen, chrom, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, cynk, a także makroelementów tj. chlor, wapń, potas, siarka, fosfor i sód. Systematyczne spożywanie pierzgi dostarcza dla organizmu witaminę D, A, K, PP, E, D oraz witaminy z grupy B. Ze względu na te właściwości polecana jest podczas rekonwalescencji, gdyż wzmacnia i regeneruje organizm. Wskazana jest także osobom po zabiegach operacyjnych, w stanach zawałowych, podczas osłabienia odporności. Pierzga jest pomocna w stanach chronicznego zmęczenia i stanach depresyjnych. Można ją stosować profilaktyce anemii oraz podczas intensywnego wysiłku umysłowego. Pierzga pozytywnie oddziałuje na układ trawienny, w przypadku osób zmagających się z chorobą wrzodową lub biegunkami. Właściwości pierzgi pszczelej wykazują działanie ochronne oraz odtruwające u osób z zapaleniem wątroby.

Pierzga posiada bogaty skład, w wyniku czego jest idealnym pokarmem odżywczym dla organizmu. Wspomaga funkcjonowanie organów ustroju i stymuluje gruczoły dokrewne. Zastosowanie pierzgi podczas antybiotykoterapii, pozwala na uniknięcie działań niepożądanych, wynikających z zażywania tak silnych leków.

Spożywanie pierzgi skutecznie wspomaga leczenie chorób skóry tj. łuszczyca, anemii, stanów zapalnych kamy ustnej, gardła, i przełyku, a także chorobę pęcherzyka żółciowego oraz trzustki. Wykazuje pozytywny wpływ na organizm kobiet, będących w okresie menopauzy, poprzez łagodzenie jej objawów. Właściwości pierzgi pszczelej wspomagają walkę z nowotworami.

Zastosowanie pierzgi w kosmetyce

Pierzga pszczela zawiera w sobie kwas L-mlekowy, który wspomaga odnowę komórkową skóry. Poprzez zrogowacenie komórek następuje poprawa struktury, a także kolorytu skóry. Zastosowanie kosmetyków zawierających kwas zwiększa absorpcję składników aktywnych. Kawas L-mlekowy wspomaga produkcję ceramidów, zapobiega utracie wody ze skóry i poprawia jej nawilżenie. Dzięki temu skóra staje się bardziej napięta i elastyczna. Kwas L- mlekowy znajdujący się w pierzdze pszczelej, poprawia produkcję kolagenu skóry, co w efekcie prowadzi do zwiększenia grubości oraz wzmocnienia skóry właściwej. W wyniku tego następuje wygładzenie drobnych zmarszczek powierzchniowych. Zaletą stosowania kosmetyków zawierających pierzgę, jest odblokowanie porów skórnych i przeciwdziałanie powstaniu ognisk zapalnych w postaci zaskórników i wyprysków.

Przeciwwskazania do stosowania pierzgi

Przeciwwskazaniem do stosowania pierzgi jest uczulenie na produkty pszczele, gdyż może ona doprowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej. W spożywaniu tego produktu ważny jest umiar. W momencie, gdy podczas spożywania pierzgi pojawią się niepokojące objawy, należy skonsultować się z lekarzem. Konsultacja lekarska jest także niezbędna przed wprowadzeniem pierzgi pszczelej do diety przez osoby cierpiące na choroby przewlekłe, a także kobiety w ciąży i osoby starsze. Istotny jest umiar w spożywaniu pierzgi, ponieważ zawiera w sobie sporą ilość cukru, co w konsekwencji może prowadzić do przybierania na wadze.

Jak spożywać pierzgę pszczelą?

Odpowiednia dzienna dawka pierzgi to jedna łyżeczka, maksymalnie dwa razy dziennie. Pierzgę można po prostu zjeść lub rozpuścić w szklance z niewielką ilością wody lub miodem. Istotna jest temperatura płynu, w którym będziemy rozpuszczać pierzgę, gdyż nie powinna być większa niż 40 stopni Celsjusza. Rozpuszczenie tego produktu w wyższej temperaturze, prowadzi do dezaktywacji większości wartości odżywczych, które są w niej zawarte. Pierzgę można przygotować na wieczór i wypić dopiero rano. Pierzga pszczela może być, również spożywana przez osoby karmione sztucznie, poprzez wprowadzenie jej do żołądka lub jelit po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie.