Sok z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Małgorzata Florków / 26 marca 2019

Rokitnik zwyczajny określany także jako pospolity to roślina z rodziny oliwnikowatych. Występuje ona w Europie i w Azji. Sprzyjającymi miejscami do jej życia są obszary wzdłuż wybrzeży morskich, w związku z tym w Polsce można spotkać ją przy wybrzeżach Bałtyku i Pieninach. Rokitnik posiada pomarańczowe owoce, które są uważane za jedne z najzdrowszych. Popularną nazwą tych owoców jest również rosyjski ananas. Rokitnik jest rośliną, którą uprawia się także dla ozdoby i wzmocnienia skarp. Od 2014 roku objęty jest częściową ochroną. Ze względu na to jego owoce można pozyskać w sposób legalny jedynie z krzewów uprawnych.

Sok z rokitnika - właściwości i zastosowanie

Lecznicze właściwości rokitnika

Właściwości tej rośliny były wykorzystywane już w starożytności. W tym czasie armia Aleksandra Macedońskiego stosowała go do przywrócenia sił i energii podczas wypraw wojennych. Wśród alternatywnych metod wspomagania organizmu dużym zainteresowaniem cieszy się sok z rokitnika. Jest on pozyskiwany z owoców tej rośliny. Posiada pomarańczowy kolor, który swoim wyglądem przypomina sok marchewkowy. W swoim składzie ma prawie dwieście substancji bioaktywnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W soku rokitnika znajdziemy antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, flawonoidy, witaminy (tj. A, C, D, E, K, B), kwas foliowy, mikroelementy, a także beta-karoten. W owocach rośliny znajduje się sporo pektyn, które są wielocukrami pozwalającymi na żelowanie się przetworów. Rokitnik ze względu na dużą ilość witaminy C ustępuje jedynie owocom dzikiej róży. Ze względu na to sok wytworzony z owoców tej rośliny powinien być zażywany przez osoby zmagające się z niedoborem witaminy C, u których pojawiają się charakterystyczne objawy np. krwawiące dziąsła, słabo gojące się rany, brak apetytu, dolegliwości bólowe stawów i mięśni. Systematyczne spożywanie soku jest szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm potrzebuje wzmocnić swoją odporność. Sok bogaty w witaminy i potas jest polecany osobom zmagającym się z problemem nadciśnienia tętniczego i podwyższonego cholesterolu. Beta-karoteny i flawanoidy znajdujące się w soku rokitnika pomagają w łagodzeniu objawów stanów zapalnych układu pokarmowego.

Prawdziwa bomba witaminowa

Rokitnik to roślina, której sok zawiera w sobie prawdziwą bombę witaminową. Witamina A jest kluczowym elementem poprawy stanu i wyglądu włosów, skóry, a także paznokci. Wykazuje działanie wspomagające funkcjonowanie układu krwionośnego i korzystnie wpływa na wzrok. Duża zawartość witamina E w soku odgrywa pozytywną rolę w profilaktyce powstawania żylaków oraz przeciwdziała występowaniu nocnym skurczów łydek. Witamina ta znajduje również zastosowanie w leczeniu męskiej niepłodności, wspomaga proces leczenia grzybicy, trądziku i blizn. Witamina K, którą można znaleźć w owocach rokitnika, odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, dzięki czemu zapobiega występowaniu krwawień. Sok z rokitnika polecany jest do stosowania u dzieci, w celu poprawy ich odporności i uzupełnieniu niedoboru witamin

Wpływ rokitnika na organizm człowieka

Rokitnik zawiera w sobie witaminę E i C, a także sterole roślinne, które są pomocne w obniżaniu cholesterolu LDL, którego nadmiar odpowiedzialny jest za powstawanie zmian miażdżycowych prowadzących do rozwoju choroby wieńcowej, wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Badania wykazują, że kwas askorbinowy i potas zawarty w owocach rokitnika wspomaga obniżanie ciśnienia krwi.

Flawonoidy i beta- karoteny znajdują się nie tylko w owocach rokitnika, ale także w jego liściach. Ze względu na to wykonuje się również napary. Ich właściwości są pomocne w leczeniu stanów zapalnych dziąseł, śluzówki oraz przewodu pokarmowego. Wykazują one pozytywny wpływ na zdrowie osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów, poprzez zmniejszenie dolegliwości bólowych i poprawę ruchomości stawów.

Wysoka zawartość kwasu foliowego w owocach rokitnika może wspomóc organizm kobiet planujących ciążę, a także tych, które czekają już na swoją pociechę. Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu.. Ważne jest, aby w przypadku kobiet w ciąży i dzieci przed wprowadzeniem soku z rokitnika skonsultować się z lekarzem.

Rokitnik w kuchni i kosmetyce

Owoce tej rośliny mają kwaśny smak, a swoim aromatem przypominają ananasa. Ze względu na te właściwości znajdują one szerokie zastosowanie w kuchni. Wykonuje się z nich dżemy, konfitury, galaretki oraz soki. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do potraw z mięsa i serów. Cierpki smak soku z rokitnika działa orzeźwiająco, w związku z tym sprawdza się on jako napój, jeden ze składników koktajli, sorbetów i deserów. W kuchni można go zastosować również w zupach, sałatkach, a nawet potrawach podawanych na zimno. W okresie zimowych sok z owoców rokitnika można stosować do herbaty. Jednak tak jak w przypadku miodu ważne jest, by nie wlewać go do gorącego napoju, gdyż utraci swoje właściwości. Beta-karoten znajdujący się w rokitniku nadaje pomarańczowy kolor, dlatego znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Możemy znaleźć go w składzie samoopalaczy oraz płukanek stosowanych do koloryzacji włosów. Ze względu na swoje szerokie właściwości wykorzystuje się go jako jeden ze składników kremów przeznaczonych dla osób posiadających skórę suchą, zniszczoną, łuszczącą się, a także posiadającą oznaki starzenia.