Właściwości witaminy C

Patrycja Deja / 12 lutego 2019

Kwaśna witamina stulecia do niedawna ceniona za wspieranie układu odpornościowego, działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, została niedawno okrzyknięta witaminą młodości. Czy wiecie jakie jeszcze posiada właściwości witamina C (kwas askorbinowy)?

Właściwości witaminy C

Witamina C dla zdrowia

Nie jest żadną tajemnicą, że witamina C zawiera kwas askorbinowy, który podnosi odporność organizmu, wspiera go w walce z infekcjami, a także działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i jest doskonałym antyoksydantem.  Lekarze od lat polecają profilaktyczne przyjmowanie witaminy C w okresie jesienno-zimowym, czyli w czasie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębień. Niespodzianką dla wielu osób okazała się jednak informacja, że witamina C jest również wskazana w leczeniu infekcji żołądkowych, zatruć pokarmowych, a nawet grypie jelitowej. Jeśli dodać, że wspomaga leczenie chorób oczu, a także reguluje pracę układu krążenia. Ponadto profilaktyczne przyjmowanie witaminy C jest wskazane u osób po 40 roku życia, gdyż ma zbawienny wpływ na chrząstki i stawy.

Naturalny filtr UV

Witamina C jest naturalnym filtrem UV, ponadto hamuje nadmierne wydzielanie pigmentu, poprzez spowolnienie procesu syntezy melaniny. Brzmi obiecująco, jednak naukowcy są zgodni, że sama witamina to za mało, dlatego latem warto stosować kremy z filtrami. Oczywiście systematyczne przyjmowanie tej jakże wszechstronnej witaminy jest jak najbardziej wskazane, gdyż doskonale wspiera naturalną tarczę ochroną przed szkodliwym działem słońca.

Eliksir młodości

Witamina C nie bez powodu została okrzyknięta witaminą młodości. Jest tym składnikiem, bez którego proces produkcji kolagenu zostaje uśpiony, a cały organizm popada w ruinę. Dlaczego tak ważna jest witamina młodości i jej siła napędzająca produkcję kolagenu? Ludzka skóra w 75% składa się właśnie z białka  zwanego kolagenem. Produkcja białka młodości od 25. roku zostaje spowolniona, po 30-tce można zaobserwować niewielkie niedobory białka młodości. Z roku na rok jest go coraz mniej, a produkcja nowego regularnie spada. Kolagen jest nie tylko głównym składnikiem skóry, jest również obecny we włosach, paznokciach, chrząstkach i stawach. Po 60. roku życia wytwarzanie białka kolagenowego jest już na poziomie minimalnym, bez odpowiedniej suplementacji wszystko się zaczyna "sypać". Począwszy od urody, a na bolących stawach skończywszy.

Dlaczego witamina jest tak ważna by zachować młody wygląd i świetną kondycję? Po pierwsze dlatego, że jest niezbędna do produkcji kolagenu, co więcej bierze aktywny udział w produkcji tego białka, przyspiesza jego wytwarzanie nawet siedmiokrotnie. Duże stężenie kwasu askorbinowego sprawia, że długotrwałe przyjmowanie witaminy C wpływa na komórki tkanki łącznej realnie przyspieszając proces wytwarzania kolagenu.

Po co nam kolagen?

Kolagen jako główny składnik skóry jest odpowiedzialny za jej koloryt, sprężystość i blask. Kiedy produkcja kolagenu zwalnia, organizm nie jest w stanie wytwarzać nowych włókien kolagenowych i naprawiać istniejących. Skóra bez wystarczającej ilości "rusztowań" kolagenowych traci jędrność, zaczyna wiotczeć, pojawiają się zmarszczki, dotychczasowy zdrowy koloryt szarzeje, a na powierzchni pojawiają się zmarszczki. W sprzedaży jest mnóstwo kremów i maseczek, których zadaniem jest uzupełnienie białka młodości. Kosmetyki choć są jak najbardziej wskazane jako uzupełnienie suplementacji witaminą C działają miejscowo. Pamiętajmy, że włosy i paznokcie podobnie jak skóra starzeją się bez kolagenu. Tracą blask, stają się przesuszone i łamliwe. Utrzymanie witaminy C na odpowiednim poziomie ma również kluczowe znaczeni dla ogólnej kondycji organizmu. Stawy i chrząstki bez dostatecznej ilości kolagenu zaczynają sprawiać problemy. Zjawisko to można zaobserwować już u osób po 40 roku życia, bolące stawy, problemy z kolanami czy łokciami. Wszystkie te dolegliwości są łączone z wiekiem, jednak choć niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że to nie starość a niedobór kolagenu.

Jak wybrać najlepszą witaminę C?

Najlepiej przyswajalna witamina C to ta zawarta w owocach i w warzywach. Nie obawiajcie się, nie będziemy polecać cytryny na deser. Zgodnie z najnowszymi doniesieniami największe stężenie witaminy młodości znajduje się w czarnej porzeczce. Gałązka czarnej porzeczki zawiera tyle witaminy C co kilka kilogramów cytryny, kolejnymi produktami dzięki któremu uzupełnicie poziom tej drogocennej witaminy jest papryka i owoce cytrusowe.