Zakwas buraczany - właściwości lecznicze i zastosowanie

Patrycja Deja / 12 marca 2019

Anemia, obniżona odporność, wzdęcia, zaparcia, biegunki, alergia, nieszczelne jelita czy znacie jedno skuteczne lekarstwo na wszystkie wymienione dolegliwości. Przez setki lat w leczeniu i profilaktyce medycyna ludowa wykorzystywała skarby natury. Zakwas buraczany (sok z kiszonych buraków) to nieoceniony eliksir zdrowia i młodości o wszechstronnym prozdrowotnym zastosowaniu. Czy wiecie jak przygotować zakwas buraczany i jakie ma właściwości?

Zakwas buraczany - właściwości lecznicze i zastosowanie

Jak przygotować zakwas buraczany - przepis na sok z kiszonych buraków

Pamiętajmy, by wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania zakwasu buraczanego pochodziły z ekologicznych gospodarstw, wówczas zakwas zachowa wszystkie prozdrowotne właściwości.

Składniki:
● 2 kg dokładnie umytych i osuszonych papierowym ręcznikiem buraków
● 5 ząbków czosnku (najlepiej polskiego o silnym aromacie)
● 2 liście laurowe
● kilka ziaren ziela angielskiego (od 3 do 6)
● 1 litr przegotowanej i schłodzonej wody
● 1 łyżka soli kamiennej
● 1 łyżka soku z naturalnej kapusty lub ogórków naturalnie kiszonych

Sposób przygotowania

Obrane buraki kroimy w centymetrowe plastry i układamy na dnie naczynia (kamiennego, szklanego lub ceramicznego). Do oddzielnego naczynia wlewamy wodę i mieszamy z solą i sokiem z kiszonki (ogórki, kapusta). Roztwór należy mieszać do rozpuszczenia wszystkich składników, potem roztworem zalewamy pokrojone buraki. Naczynie zabezpieczamy gazą lub pieluchą tetrową i gumką recepturka. Tak przygotowane buraki odstawiamy na kilka dni od 7 do 10. Podczas procesu kwaszenia na powierzchni może powstać piana, którą trzeba usunąć, jednak uwaga drewnianą lub plastikową łyżką (do kiszonek nie używamy metalowych sztućców). Zakwas jest gotowy, gdy zalewa ma ciemną buraczaną lub brązową barwę. Gotową mieszankę przecedzamy przez gęste sitko do szczelnie zamkniętego naczynia. Zakwas buraczany można przechowywać do 4 tygodni w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce.


Zakwas buraczany - jak dawkować zakwas buraczany

- 1 szklanka dziennie dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia.
- Pół szklanki dziennie dzieci powyżej 6 roku życia.

Buraczana bomba witaminowo - minerałowa

Zakwas buraczany to naturalna szczepionka na odporność w okresie jesienno-zimowym. Codzienne stosowanie zakwasu pomaga uniknąć jesienno-zimowych infekcji, uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Buraki to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, która zawiera: żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, potas, chlor, cynk, miedź, molibden, cez, rubid, kobalt. Buraki są również bogatym źródłem witaminy C, B6 i B12, oraz E dobrze przyswajalnych. Zakwas buraczany zawiera również organiczny kwas jabłkowy, cytrynowy i winny. Nieocenionym składnikiem omawianego zakwasu są bakterie kwasu mlekowego, dzięki którym zakwas buraczany działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo. Badania wykazały, że zakwas z buraków zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym i wieku starczego. Miażdżycy, wysokiemu cholesterolowi, spowalnia procesy starcze i zmiany neurologiczne w organizmie postępujące wraz z wiekiem. Ponadto zakwas buraczany oczyszcza i odtruwa organizm z zalegających w nim toksyn, zapobiega zakwaszeniu. Jest również prawdziwym eliksirem młodości dla skóry, włosów i paznokci. Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnej witaminy C wspomaga proces odbudowy włókien kolagenowych. Zakwas buraczany jest również bogatym źródłem betaminy, czyli barwnika, któremu warzywo zawdzięcza swój kolor, będącego jednocześnie bardzo silnym antyoksydantem.

Zakwas buraczany zastosowanie:

● Zakwas buraczany ma szerokie zastosowanie prozdrowotne, badania wykazały, że zakwas ma pozytywny wpływ na:
● Układ odpornościowy- jest szczególnie polecany w okresowym spadku odporności, po przebytych infekcjach i chorobach zakaźnych. A także w okresie jesienno-zimowym.
● Wiosenny detoks, picie zakwasu buraczanego jest jedną z metod oczyszczania organizmu, która nie wymaga stosowania diet redukcyjnych, eliminacyjnych i głodówek.
● Odkwaszenie organizmu - zakwas buraczany pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę zasadowo - kwasową w organizmie.
● Wspomaga organizm po przebytej chemioterapii. Zakwas buraczany ma działanie odtruwające, dlatego łagodzi skutki uboczne chemioterapii. Przyjmowany w trakcie leczenia na bieżąco oczyszcza organizm, jednak wprowadzenie zakwasu do diety w tym wypadku należy skonsultować z lekarzem onkologiem.
● Prawidłową pracę układu pokarmowego, dzięki zawartym w kwasie bakteriom kwasu mlekowego zakwas poprawia pracę jelit, jest skuteczny w leczeniu biegunek, zaparć, wzdęć.
● Osłonowo, zakwas buraczany jest naturalnym probiotykiem, którym można zastąpić produkty apteczne.
● Przyswajalność witamin i minerałów. Udowodniono, że zakwas buraczany poprawia syntezę witamin i minerałów, a więc sprawia, że stosowana suplementacja witaminowa jest w większym stopniu przyswajana.
● Na alergię, zakwas buraczany uszczelnia jelita, co sprzyja leczeniu alergii i odczulaniu.
● Uszczelnia jelita. Zakwas buraczany uszczelnia jelita, nieszczelne jelita to dolegliwość, która dotyka wielu osób. Jeśli po zjedzeniu buraka lub wypiciu soku z buraka mocz ma charakterystyczną czerwoną barwę, to znak, że jelita przepuszczają do moczu część treści pokarmowej, Jest to objaw „dziurawych” jelit. Regularne picie zakwasu z buraka wspiera odbudowę ubytków w jelitach.
● Wspomaga leczenie białaczki. Zakwas buraczany ma działanie krwiotwórcze, dlatego też wspiera leczenie białaczki. Uwaga zakwas buraczany nie zastępuje leków przepisanych przez lekarza, a jego suplementacja w trakcie leczenia powinna być skonsultowana z lekarzem prowadzącym.
● Zakwas buraczany wspiera pracę układu nerwowego i rozwój szarych komórek.
● Nadciśnienie - azotyny zawarte w zakwasie buraczanym pomagają utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego.
● Na kaca - zakwas buraczany ma działanie odtruwające, oczyszczające, jest również prawdziwą bombą witaminowo mineralną dlatego szybko i skutecznie uzupełnia wszelkie niedobory powstałe w wyniku spożywania alkoholu.