Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady

Anna Serwatkiewicz / 3 października 2016

Gorzka czekolada zazwyczaj zawiera od 70 do 99% kakao, jest niemal całkowicie czarna i po spożyciu pozostawia w ustach cierpki, gorzkawy posmak. Czasem trudno przyzwyczaić się do tego nietypowego smaku, jednak koneserzy uważają, że nie ma on sobie równych. Gorzka czekolada to nie tylko smaczna przekąska, wyśmienity dodatek do deserów oraz wyborny smak. Posiada wiele właściwości, które wpływają na poprawę naszego stanu zdrowia i sprzyjają poprawie ogólnego samopoczucia. Już starożytni Aztekowie odkryli i doceniali wiele jej właściwości w leczeniu wszelkich dolegliwości i chorób. Sądzono m. in., że pomaga w gorączce, na bóle głowy, a nawet bóle porodowe, wspomaga leczenie dolegliwości trawiennych, a także wpływa na oczyszczanie krwi. Uważana była za doskonały afrodyzjak.

Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady

Pomoc w myśleniu

Gorzka czekolada zawiera pirazynę i wiele innych związków pobudzających mózg do pracy. Jest także bogata w szereg substancji stymulujących, jak: teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina, które wzmagają funkcje umysłowe. Pozwala zatem na poprawie pamięci, koncentracji, czasu reakcji.

Pozwala zachować młodość

Poprzez zawarte w gorzkiej czekoladzie antyoksydanty wspomagamy organizm w walce z chorobami związanymi ze starzeniem się i możemy dłużej zachować młodość. Najnowsze badania dowodzą, że substancje w niej zawarte mogą chronić przed chorobą Alzheimera oraz demencją. Dzięki zawartości flawonoidów czarna czekolada usprawnia także przepływ krwi w mózgu, przeciwdziałając procesom utraty pamięci

Skoncentrowane źródło energii

Gorzka czekolada zawiera węglowodany, potas, magnez, żelazo, jednocześnie nie zawierając cukru, bądź jego znikome ilości. Stanowi zatem doskonałe i łatwo przyswajalne źródło energii.

Bogate źródło korzystnych dla zdrowia flawonoidów

Zawarte w gorzkiej czekoladzie flawonoidy działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Mogą wspomóc organizm w obniżaniu poziomu złego cholesterolu LDL, a także chronić skórę przed zgubnymi skutkami promieniowania UV. W tym miejscu warto zaznaczyć, ze im ciemniejsza i mniej przetworzona czekolada, tym więcej znajduje się w niej korzystnych dla organizmu flawonoidów.

Korzyści dla chcących schudnąć i zachować dobry nastrój

Ciemna czekolada ma jeszcze jedno dobroczynne działanie – może pomóc zgubić zbędne kilogramy. Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze ustalili, że spowalnia ona trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu znacznie później odczuwamy głód i jak oszacowano jemy o 15 proc. kalorii mniej. Ponadto po zjedzeniu czekolady wydziela się serotonina tzw. hormon szczęścia, który sprzyja poprawie nastroju. Ma zatem działanie antydepresyjne.